”Vi har två stora vinnare och två stora förlorare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-07

Aftonbladets Lena Mellin kommenterar VALU

Piratpartiet kniper 7,4 procent av rösterna till EU-valet om man får tro på enligt SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu.

– Siffran är oerhört rolig, jag har adrenalin överallt, säger Johanna Julén, kandidat för Piratpartiet, till SVT.

Miljöpartiet är den andra stora vinnaren.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

På Piratpartiets valvaka utspelade det sig vildsinta glädjescener när Valus resultat presenterades.

7,4 procent av rösterna firades med hurrarop, skålande och sånginsatser till "Sjörövarfabbe".

– Detta är inget slutresultat, men för Piratpartiets del ska det mycket till för att det ska slå fel, säger Sören Holmberg, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet i SVT:s valvaka.

Stora vinnare och förlorare

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin är inte särskilt överraskad över resultaten, eftersom de "för en gångs skull stämmer med valopinionsundersökningarna".

– Vi har två stora vinnare, Piratpartiet och Miljöpartiet. Och vi har två stora förlorare. Junilistan har förlorat nästan 11 procent, och Västerpartiet har nästan halverats. Det är dramatiskt.

Vad beror Piratpartiets framgångar på?

– Två saker. Dels väcker fildelning och integritet på nätet ett stort engagemang. Dels så tror jag att deras höga siffror rymmer en protest mot etablissemanget. Jag tror inte att 7,4 procent av svenskarna verkligen brinner för Piratpartiets politik, säger Mellin.

Stort lyft för MP

Lena Mellin tror också att valet till Europaparlamentet behandlas mer lättvindigt än ett riksdagsval av väljarna, och att det kan var en anledning till piraternas stora framgångar.

Miljöpartiet gör också ett otroligt starkt val, om man lutar sig på Valu. Det tror Mellin till viss del kan förklaras av strömningar från Vänsterpartiet till Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har ett starkt namn i Carl Schlyter, han märks och syns. Det är också en spegling av de inrikespolitiska strömningarna där det också går mycket bra för MP.

Klimatfrågan på agendan

Mellin tror också att miljö- och klimatfrågor är frågor som många anser att det är viktigt att EU tar tag i.

– Ett land kan inte göra så mycket, men om 27 länder kommer överens om en miljöpolitik kan det verkligen göra skillnad.

I genomsnitt ligger Valun drygt en procent fel på parti, sade Sören Holmberg, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet tidigare i kväll i SVT:s valvaka. Han är en av de ansvariga bakom Valu.

SVT:s Valulokalsundersökning (Valu) innehåller uppgifter från personer som röstat, det skiljer undersökningar från andra opinionsundersökningar.

På drygt 40 poströstningsställen och vid 80 vallokaler frå de röstande fylla i svar på en blankett med 37 frågor.

Följ ämnen i artikeln