Hästens instinkt blev hundens räddning under attacken

Publicerad 2018-05-30

En större hund gick till attack mot taxen Flisa under promenaden. Då agerade hästen Rutger och drog upp i galopp med Fanny Andersson, 21, på ryggen, skriver Hippson.

– Han räddade både vår hund och pappa. Det var tack vare honom det gick som det gick, säger hon till Aftonbladet.

En måndagskväll för tre veckor sedan begav sig Fanny Andersson och hennes syster ut på en ridtur, skriver Hippson. Deras mamma och pappa hakade på med två av familjens hundar. På vägen hem, vid en tomt intill stallet, fick promenaden en dramatisk vändning.

– Min syster hörde en hund skälla inifrån huset. Sen hörde vi matten skrika nej. Sen skrek hon nej igen men denna gång lät hon mer desperat och rädd i rösten.

Plötsligt kom en hund farandes mot dem genom häcken och gick till attack mot pappan och taxen Flisa.

– Pappa sa att han såg död i blicken på hunden.

Hunden, som Fanny beskriver som ganska stor, hoppade upp och klängde sig fast i taxen som pappan höll i sin famn. I attacken blev pappan biten. Det enda sättet han kunde försvara sig på var att sparka bort hunden, vilket han gjorde.

– Hunden släppte greppet men gick till en ny attack, om och om igen. Jag tror han attackerade fyra-fem gånger. Det gick så snabbt.

”Sprutade blod”

I denna stund kände Fanny hur hennes häst Rutger drog upp i galopp, helt självmant.

– Så det var bara att ta tag i manen.

Rutger tog fart mot den attackerade hunden.

– Allt jag tänkte var att tänk om någon i familjen dör.

Rutger tvärstannade mellan den större hunden och pappan – hunden blev rädd och la sig i diket. Pappan kunde återfå kontrollen och lyfta upp taxen Flisa högre upp i famnen. I samma stund kom matten utspringande och fångade in sin hund.

– Pappa var blodig om armarna. Det var blodfläckar över hela asfalten, vi tänkte att nu dör hon. Det bara sprutade blod ur hennes mun, säger hon och fortsätter:

– Vi såg att det var ett sår genom hela käken på henne samt tre stora bett på hennes högra sida – två i revbenet och ett i buken som var ganska stora. Vi fick hålla händerna emot för att stoppa blödningen.

De tog henne till en veterinär där hon fick vård. Det visade sig att skinnet var löst på delar av kroppen och käken var bruten. Nu, en tid senare, mår Flisa bra med tanke på omständigheterna. Dock vet de inte än hur käken kommer att klara sig.

”Räddade två familjemedlemmar”

Fanny, som har Rutger som sin egen periodvis då de hyr hästarna, är tacksam över hans insats.

– Om han inte hade gjort så hade pappa antagligen tappat balansen och ramlat och blivit ännu mer biten. Och Flisa hade kanske varit död. Det var tack vare honom det gick som det gick, säger hon och fortsätter:

– Det känns lite berörande fortfarande, det känns fortfarande som en klump i halsen när jag pratar om det. Det är en hemsk situation att hamna i men det finns en liten solskensglimt i mörkret. Rutger räddade två av våra familjemedlemmar, vi är jättetacksamma över att han ser oss som sin flock och familj.

Händelsen är polisanmäld och polisen har varit i kontakt med ägarna. Enligt polisens handläggare i ärendet har ägaren vidtagit egna åtgärder. Hunden får inte vara lös på tomten nu. Dessutom lutar det åt att de kommer få en erinran utifrån tillsynslagen.

– Händer det något annat kan det tillkomma kraftfulla åtgärder, som till exempel munkorg.

Följ ämnen i artikeln