Våldsam patient rymt från rättspsyk

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-07-13

Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

En farlig patient är på rymmen från rättspsyk i Sundsvall – igen. I maj rymde en sadistisk pedofil från samma klinik och hjälptes av personal att lämna landet.

– Han kan vara precis var som helst, säger Jan-Erik Eriksson vid polisen.

En man som är intagen på Rättspsykiatriska regionskliniken i Sundsvall fick klockan 11.45 på måndagen en timmes frigång kring kliniken. Han är fortfarande inte tillbaka. En efterlysning har gått ut i hela Sverige och polisen söker efter honom.

– Vi sökte honom aktivt runt rättspsyk och över huvud taget i stan till en början. Men nu har det gått fem timmar sedan han ska ha försvunnit så han kan ju vara precis var som helst. Han kan sitta på ett flyg på väg utomlands, säger Jan-Erik Eriksson, vakthavande befäl vid polisen.

Patienten har bland annat gjort sig skyldig till två mordförsök och grova misshandelsfall. Han flyttades till Sundsvall efter att ha knivskurit en vårdare i Östersund.

– Vi vet att han har kontakter i Umeå och Östersund. Sedan vet vi också att man gärna drar sig mot Stockholm när man vill försvinna lite grann. Eftersom vi inte har någon uppfattning om var han kan vara just nu så har vi inte längre någon aktiv insats ute, säger Jan-Erik Eriksson.

Enligt polisens signalement ska mannen vara 180 cm lång, kraftigt byggd, mörkbrunt hår, och ha varit klädd i svarta adidasbyxor och grön munktröja när han försvann från rättspsykiatrin.

Bedöms som farlig

Tidigare ska den försvunna mannen ha skurit en medpatient med rakblad över halsen och vässat tandborstar som han angripit andra patienter med. En fick uppsöka läkare för att få tandborsten utdragen ur magen skriver Sundsvalls tidning.

Anses mannen vara farlig?

– Ja, det finns en riskproblematik kring honom, säger Bengt Eriksson, tillförordnad klinikchef vid den rättspsykiatriska regionkliniken.

Mannen som suttit på kliniken sedan 2010 har av förvaltningsrätten dömts att få frigång, vilket innebär att man tillfälligt får röra sig utomhus inom sjukhusområdet.

Hade mannen sällskap?

– Nej man går själv.

Bengt Eriksson säger att det händer att patienter avviker från frigång. Det är en del av rehabiliteringsprocessen och ingenting kliniken själva kan styra över, säger han.

Är inte rymningsrisken vid frigång problematisk?

– Ja, men det är så lagarna vi arbetar efter ser ut. Det är förvaltningsrätten som dömer, inte vi. Och när man arbetar med att försöka rehabilitera någon måste det finnas en viss del friförmåner, säger Bengt Eriksson.

Var mannen nära att släppas från anstalten?

– Man sitter inte på tid utan tills man bedöms redo att lämna. Det var inte fallet här.

Andra rymningen på kort tid

I slutet av maj rymde en sadistisk pedofil från samma klinik i Sundsvall. Han hittades senare i Turkiet efter att ha fått hjälp av personal att skaffa ett pass.

– Det är oerhört oturligt att en rymning inträffar igen, det är beklagligt för varje fall som sker, säger Bengt Eriksson till Sundsvalls tidning.

Det är till viss del tillfälligheter att två rymningar inträffar på så kort tid. Det rör sig också om två olika typer av avvikningar, säger Bengt Eriksson till Aftonbladet. Vid rymningen i maj avvek patienten från klinikens personal.

– Då kan vi agera och ändra våra rutiner. Just i det här fallet så är det en dom i från förvaltningsrätt och de tar ställning till vad som är rimligt att åtgärda eller inte, säger Bengt Eriksson.

Följ ämnen i artikeln