Så många asylsökande tar kommunerna emot

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-10

Aftonbladets granskning visar på stora skillnader

Skillnaden är enorm mellan landets kommuner när det gäller att ta emot asylsökande flyktingar.

Skånska Vellinge, västsvenska Öckerö och västgötska Habo tar emot minst. De har just nu 23 flyktingar — tillsammans.

Toppkommunerna Ljusnarsberg, Norberg och Hultsfred härbärgerar hundra gånger fler: 2 233 flyktingar.

Så många flyktingar borde din kommun ta emot – kolla och
dela
– Människor här är beredda att öppna sina sommarhus för flyktingar, säger Vellinge-politikern Rolf Erichs (NL).

Den 1 september fanns över 80 000 asylsökande utplacerade i Sveriges 290 kommuner. De väntar på att få sin asylansökan beviljad eller avslagen av Migrationsverket.

Moderatstyrda Vellinge har minst asylsökande. Antalet invånare är 34 110, antalet asylsökande elva stycken. Flest har vänsterstyrda Ljusnarsberg: 4 874 invånare, 572 asylsökande.

- Förra hösten var vi uppe i 800. Det blir lite krockar när man ökar befolkningen med en femtedel i en smäll, säger Natalie Peart (MP), kommunstyrelseledamot i Ljusnarsberg.

Kommunerna kan inte säga nej

Kommunerna har i dagens system inget att säga till om när det gäller utplaceringen av asylsökande. Migrationsverket hyr helst lägenheter åt asylsökande. Men när hyreslägenheterna inte räcker till tvingas myndigheten hyra tillfälliga boenden av privata aktörer. Dessa asylförläggningar kan hamna var som helst i landet:

- Vi är inte alls nöjda med ordningen som är i dag. Kommunerna känner sig överkörda, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson och tillägger:

- Många asylboenden ligger på mindre orter, där de är billigare att anskaffa än i attraktiva områden.

Utplaceringen av nyanlända —  utländska medborgare med uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar — ordnas däremot i samarbete mellan länsstyrelserna och kommunerna. I år har länsstyrelserna avtal med 277 av landets 290 kommuner om att ta emot nyanlända. Regeringen har nyligen lagt ett förslag om att alla kommuner från 1 juli 2016 ska tvingas ta emot nyanlända.

"Beredda öppna sina sommarhus"

En av de 13 vägrarkommunerna är Vellinge. Rolf Erichs, flyktingvänlig kommunpolitiker i Vellinge för Nya Listan, försöker nu få de styrande Moderaterna att ta emot fler asylsökande:

- Människor här är beredda att öppna sina sommarhus för flyktingar.

Migrationsverket vill ha en helt ny modell, där verket slipper betala dyrt till privata aktörer. Tanken är att kommunerna i stället kommer överens med Migrationsverket om att snabbt bygga enkla modulbostäder anpassade för både asylsökande och nyanlända. Först ut är Västervik, som nu på ett halvår bygger nytt för 50 asylsökande.

Här kan du själv se hur din och övriga 289 kommuner ligger till.