Bacon tas bort från frukosten på svenska hotell

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-11-20

Baconet tillbaka. En av Skandinaviens största hotellkedja backar efter enorma kritiken

Korv och bacon försvinner från frukostbuffén på en av Skandinaviens största hotellkedjor.

Ost och flingor hänger löst.

Men äggröran blir kvar.

Ägaren Petter Stordalen, miljardären som styr över hotellkedjan Nordic choice hotels, säger till Hegnar.no:

– Det här är det nya konceptet för våra Comfort-hotell.

Stordalens nya, gröna, mer hälsosamma meny har introducerats i hela Norden och på ett antal hotell i Sverige.

– Fokus på hållbarhet genomsyrar vad vi gör i Nordic choice, säger Petter Stordalen.

Leder till skövling

Menyn har utvecklats i samarbete med hans fru, läkaren Gunhild Stordalen, som i flera år har engagerat sig starkt i frågor om miljö och klimatförändringar.

Nu ska det serveras hälsosamma, växtbaserade alternativ istället för den fettigt flottiga frukost som erbjudits tidigare, skriver The Local.

Korv och bacon ryker. Utbudet av ost och flingor på buffén minskar. Och palmolja, som bidrar till skövling av regnskogen, ska inte finnas i några produkter.

Arga hotellbesökare

Västerbottenskuriren uppger att förändringen av menyn inte tagits emot väl av alla gäster på hotell Winn i Umeå. Trots att äggröran finns kvar.

– Det är blandade reaktioner. Vissa blir upprörda och vissa har förståelse, säger Ebba Kohl, på restaurang Plectrum som sköter frukostserveringen åt Winn, till tidningen.

Världshälsoorganisationen, WHO, släppte i oktober en rapport om kött som nog gjorde att många satte varmkorven i halsen. Enligt rapporten ökar risken för att drabbas av cancer med 18 procent om du äter 50 gram charkprodukter varje dag.

Reaktionerna fick WHO att gå ut med ett förtydligande på sin sajt:

”Den senaste...granskningen säger inte till människor att sluta äta processat kött men pekar på att en minskad konsumtion av dessa produkter kan sänka risken för cancer i tjocktarmen”.

Följ ämnen i artikeln