”Arabisk cola” var 15 000 liter Heineken

Publicerad 2015-11-13

Mannen påstod att han hade 15 000 liter cola i lasten.

Men det var 48 000 individuellt maskerade ölburkar.

– Vid en närmare kontroll var det tydligt att den alkoholhaltiga ölen dolts med Pepsi-loggor, säger Abdulrahman al-Mahna vid den saudiska tullen.

Snittkonsumtionen av alkohol är 0,2 liter per person och år i Saudiarabien, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Men eftersom alkohol är förbjudet i landet kan den uppskattningen mycket väl vara felaktig, skriver Washington Post.

Något som talar för det är de många uppfinningsrika smuggelförsök som tullen sätter stopp för.

Under onsdagen publicerade den saudiska tullen bilder på ett av de mer genomarbetade försöken att föra in rusdryck i i landet.

Cola var öl

Vid gränsen till Förenade Arabemiraten hade en person vad som såg ut som 48 000 burkar cola i lasten. Men varje ”colaburk” var egentligen en Heineken.

– Lastbilen som stoppades verkade först vara lastade med helt vanlig Pepsi-läsk men efter att ha genomfört en standardundersökning av varorna blev det tydligt att det var alkoholhaltig öl som dolts bakom Pepsi-loggor, säger tullchefen Abdulrahman al-Mahna, enligt Washington Post.

Totalt handlade det om mer än 15 000 liter öl som maskerats – burk för burk.

Enligt Saudi Gazette så uppger tullchefen att hans mannar ”alltid är redo att hindra de extraordinära försöken att föra in smuggelgods” till Saudiarabien.

Följ ämnen i artikeln