Visselblåsare sparkade visselblåsare som pep

Publicerad 2015-10-15

Darrell Whitman larmade om brister i en visselblåsarorganisation.

Han har sedan dess sparkats – för att ha blåst i visselpipan.

Darrel Whitman larmade i maj om att USA:s federala skyddsprogram för visselblåsare led av svåra brister. Han menade att man brast i att beskydda anställda som larmat om oegentligheter och olaglig aktivitet i San Francisco-området.

Whitman lät sig intervjuas av NBC Bay Area och uttryckte då oro över det han menade var ett hot mot allmän säkerhet och att han förgäves försökt få gehör internt i organisationen.

”Gillade det inte”

Darrel Whitman jobbar inte längre inom organisationen. Han fick sparken av sex olika anledningar, bland annat för att att han inte varit uppriktig under ett möte och för att ha förmedlat vidare regeringsdokument.

– De gjorde sig av med det gnisslande hjulet. Jag skulle anmäla det jag trodde var överträdelser av lagar och regler. De hade behövt att stå till svars och gillade det inte, säger Whitman till NBC.

Visselblåsarorganisationen, som sparkat den visselblåsande visselblåsarutredaren, vill inte kommentera fallet för NBC men meddelar att man jobbar med att förstärka visselblåsarskyddet.

Följ ämnen i artikeln