Magsjuka och böter - om du badar i stan

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2002-06-20

Badförbud överallt där vattnet inte kontrolleras

Bada stockholmare, bada!

Vattentemperaturen ligger på 20 grader och om det regnar känns plurret ännu varmare.

Men se upp - att bada på fel plats kan ge både böter och magsjuka.

PÅ EGEN RISK Den som vill svalka sig i hettan gör klokt i att välja en godkänd badplats. På alla andra ställen råder badförbud

Just nu är badvattnet i Stockholm av ovanligt god kvalitet. Samtliga strandbad har fått "tjänligt" i de senaste mätningarna, vilket innebär låg bakteriehalt, och det finns än så länge inga tydliga tecken på algblomning.

Men lägg märke till att alla ställen där man kan bada inte är badställen. Staden har 23 officiella strandbad där vattnet kontrolleras regelbundet. I övrigt råder det, hör och häpna, badförbud.

Badförbudet regleras i den lokala ordningsstadgan och motiveras med den enskildes säkerhet. I princip kan polisen gripa och bötfälla badbanditer som bryter mot lagen.

Förbud i Årsta

Bad- och barnvänliga Årstaviken är en sådan icke-badplats. Miljöförvaltningen mäter inte bakteriehalten där men enligt Stockholm Vatten brukar vattenkvaliteten variera kraftigt. Just nu är vattnet ganska bra men i morgon kan det vara sämre.

Mycket bakterier

- Det går ut en stor dagvattenledning precis där och efter ett kraftigt regnväder kan det vara mycket stora bakteriehalter, säger Christer Lännegren på Stockholm Vatten.

Och mycket bakterier ger som bekant magsjuka. Något för alla bad-rebeller att tänka på.

Andra badvänliga ställen där badförbud råder är klipporna vid Fredhäll på Kungsholmen och Blockhusudden på Djurgården.

Fler bad på gång

Stockholm har antagit ett vattenprogram som bland annat går ut på att öppna fler strandbad. Årstaviken är ett prioriterat område i det arbetet.

Den som vill följa miljöförvaltningens mätresultat kan göra det på internet: www.miljoporten.stockholm.se. Där anges även vattentemperatur och eventuell algblomning.

Bada här

... men inte här

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln