Ärkebiskopen: "Omdömeslöshet ska fördömas"

Uppdaterad 2016-06-02 | Publicerad 2016-05-31

Antje Jackelén välkomnar Aftonbladets och Ekots granskning

Antje Jackelén.

Aftonbladet har avslöjat hur flera höga chefer inom kyrkan är vårdslösa med medlemmarnas pengar.

Samtidigt har Ekot publicerat en granskning av hur svenska församlingar reser för miljonbelopp.

Nu går ärkebiskop Antje Jackelén ut och kritiserar de som brutit mot kyrkans riktlinjer.

”Omdömeslöshet ska fördömas, dock med urskiljning”, skriver hon i ett meddelande på Svenska kyrkans hemsida.

I måndags inledde Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg en granskning av Svenska kyrkan i utlandet (SKUT), genom att avslöja att kyrkan felaktigt fått stå för biskop Sven-Bernardh Fasts och hans frus hotellkostnader under en Australienresa.

I samband med Aftonbladets granskning fick biskopen betala tillbaka över 19 000 kronor till kyrkan.

Chef fuskade

Under tisdagen fortsatte Aftonbladets sin granskning genom att avslöja att utlandskyrkans högste chef Anders Bergkvist utnyttjat kyrkans resurser för en privata resa till San Francisco - och återbetalat resan först när Aftonbladet började begära ut handlingar från SKUT:s huvudkontor i Uppsala.

Samtidigt publicerade Sveriges Radios Ekot en granskning av hur svenska församlingar reser för medlemmarnas pengar.

I många fall handlar det om resor för miljoner.

En församling har till exempel betalat över 1 000 kronor styck för biljetter till en Premier League-match för att studera likheten mellan en gudstjänst och fotbollsmatch.

"Bra att media granskar"

Under tisdagen valde ärkebiskop Ante Jackelén att gå ut med ett långt meddelande på kyrkans hemsida ”med anledning av Ekots och Aftonbladets granskning”.

Där skriver hon bland annat att:

”Det är vår skyldighet att förvalta allas våra medlemspengar på ett ansvarsfullt sätt. Därför är det bra att media granskar oss. Bara när vi har våra medlemmars förtroende har vi de medel vi behöver för att göra det stora arbete vi gör.”

Samtidigt är ärkebiskopen kritisk mot de som brutit mot kyrkans riktlinjer.

”Omdömeslöshet ska fördömas, dock med urskiljning. Det som vid första ögonkastet ser olämpligt ut kan ändå vara motiverat av pastorala, ekonomiska och arbetsmiljömässiga skäl”, skriver ärkebiskopen. 

Ändrar rutiner

Enligt Antje Jackelén ska Svenska kyrkan nu ändra sina rutiner: 

”Där det saknas resepolicy behöver en sådan upprättas. Det räcker inte med goda värderingar, utan det behövs också en tydlig struktur med effektiva uppföljningssystem. Ändå händer det att systemen sviktar. Resor med oklara syften eller obefogat höga kostnader är oacceptabla. Måttfullhet bör råda. Om det har begåtts fel måste de rättas till där så är möjligt. ”

Efter Aftonbladets första avslöjande om biskop Sven-Bernardh Fast lämnade ärkebiskopen en skriftlig kommentar i ett mejl till SVT Nyheter:

””Jag vet inte mer än vad som framgår i reportaget. Självklart finns det en resepolicy för resor inom Svenska kyrkan i Utlandet och den måste såklart följas. Om misstag ändå begås är det viktigt att dessa rättas till, vilket verkar ha gjorts i det här fallet”, skrev Antje Jackelén då. 

Aftonbladet