Inkomstskatten höjs även 2018

Uppdaterad 2016-09-07 | Publicerad 2016-09-06

Den statliga inkomstskatten höjs i regeringens höstbudget - även för 2018.

Totalt ska 40 000 fler löntagare betala statlig inkomstskatt.

– Högerregeringen riggade om skattesystemet så att höginkomsttagare blev de stora vinnarna. Nu gör vi om systemet så det blir mer rättvist, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har fått igenom en höjning av inkomstskatten i budgetförhandlingarna med regeringen. Höjningen träder i kraft 1 januari 2018 men presenteras i regeringens höstbudet senare i september. Det ska läggas till den höjning av skatten som görs redan nästa år.

Totalt kommer 40 000 fler löntagare få betala statlig inkomstskatt i och med förändringen som gäller 2018.

– Ingen som tjänar mindre än 36 000 kronor i månaden berörs överhuvudtaget, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Hur mycket får de som tjänar över det betala?

– Det varierar men den genomsnittliga skattehöjningen blir 960 kronor per år, säger han.

”Vi behöver pengar till sjukvård och skola”

Maximalt kan man få betala 1 200 kronor per år i och med höjningen. Enligt Sjöstedt behövs pengarna till sjukvård och skola.

– Där vi har stora utmaningar. Högerregeringen riggade om skattesystemet så att höginkomsttagare blev de stora vinnarna. Nu gör vi om systemet så det blir mer rättvist, säger Sjöstedt.

Enligt Dagens Nyheter, som var först med att rapportera om höjningen, ska dessutom 13 000 fler personer betala värnskatt under 2018. Höjningen kommer enligt Vänsterpartiets beräkningar att inbringa 1,35 miljarder kronor.

Skarp kritik från Moderaterna

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson är mycket kritisk till regeringens beslut.

– Det är genuint synd att de fortsätter att höja marginalskatterna, att de ett år till höjer dem för människor som har helt vanliga utbildningar. Det handlar om barnmorskor, poliser och många lärare som har utbildat sig under ganska många år.

Enligt Kristersson är höjda marginalskatter en metod som prövats många gånger förut i Sverige.

– Det skapade väldigt stora problem och det är dåligt för svensk ekonomi. Höga marginalskatter innebär att det blir mindre lönsamt att utbilda sig, att jobba mer och att byta arbete.