Sökes: en mormor med runda kinder

Publicerad 2016-02-26

Bianca, 10, och Molly, 7, saknar en äldre att busa med

Efterlyses: Busig mormor med knubbiga kinder.

Familjen Stavboms efterlysning är udda - men bakom döljer sig en djup sorg.

– Min mamma dog i bröstcancer när jag var 14 år och jag vill så gärna att mina döttrar ska ha en mormor, säger Marlene Stavbom, till Aftonbladet.

Bianca, 10, och Molly, 7, älskar sin katt med det märkliga namnet Moffe Greven Findus Svullotuss. Men både de och mamma Marlene Stavbom har länge saknat en annan person, en äldre, i familjen.

– Min mamma Mona var bara 39 år när hon dog och jag har alltid känt sedan jag fick barn att jag saknat någon att fråga om saker. Någon som alltid finns där, säger Marlene.

– Jag hade själv världens bästa morfar och mina barn har visserligen en farmor och en farfar men de bor 25 mil bort och träffas inte så ofta.

Hon ska vara rolig

Mamman beskriver den lilla trion i Umeå som väldigt familjekär och spontan. Hon arbetar som simlärare och även döttrarna tycker mycket om att bada, en egenskap som de hoppas att en blivande mormor ska ha. Men det är inget krav. Det enda kravet är att man ska vara rolig.

– Idén med annonsen kommer från mig själv. En dag bara slog det mig att "Nej, jag vill att också mina barn ska ha en mormor". Istället för att bli ensam och bitter gör jag så här i stället. Och numer lägger man ju ut annonser efter allt möjligt.

Tvåbarnsmamman har valt bort både "kommunala mormödrar" och barnvakts-mormödrar. Det handlar inte om att sitta barnvakt, understryker hon.

– Jag hoppas på en till vuxen förebild som tjejerna kan känna finns där, alltid. Och även att den personen ska få ut något av oss, så klart. Förhoppningen är att det ska klicka så att man kan umgås även på julaftnar.

Barnens önskemål på mormors egenskaper är lång och detaljerad men ska tas med en nypa salt, enligt Marlene.

Har ni fått något mormors-napp?

– En har hört av sig och sagt att hon är sugen och två till har hört av sig på Facebook men inte skrivit något än.

Sedan lokaltidningen Folkbladet uppmärksammade familjens appell förra veckan har dessutom flera personer på stan spontant kommit fram till dem.

Audition som i Idol

– Alla har varit positiva och några har sagt att de önskar att de hade mer tid, eller tjockare kinder.

Hur ska ni välja?

– Bianca vill helst att vi ska ha en audition, som i Idol. Men det blir nog mer av ett kafferep och vi ska inte ha så bråttom.

Hur var barnens riktiga mormor?

– De egenskaperna kommer ingen att kunna överträffa. Min mamma var hjärtlig och ödmjuk, spontan och busig. Jag hade världens bästa mamma.

Britt Peruzzi

Följ ämnen i artikeln