Två häktade för bankomatmord

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

24-åringen dödades med en kökskniv

Den misstänkte 18-åringen har nu häktats – misstänkt för bankomatmordet i Göteborg i helgen där en 24-åring mördades med en kökskniv.

Kort därefter häktades hans 17-årige kamrat.

18-åringen såg tagen ut efter beslutet och bet sig i läppen.

Häktesförhandlingar inledes i tingsrätten i Göteborg i dag mot den 18-åring som misstänks ha knivmördat en 24-årig man vid en bankomat i helgen och hans 17-åriga kamrat. Det tog bara en halvtimme för kammaråklagare Håkan Johansson att få 18-åringen häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkt för att ha mördat 24-åringen.

Film viktigt bevis

Kort därefter häktades även 17-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han medger att han utövat våld genom att slå och sparka offret men han förnekar mord. 18-åringen medger att han varit på platsen men förnekar våld. En övervakningsfilm som fångat dödsmisshandeln kan komma att få stor betydelse.

– Filmen i en övervakningskamera vid bankomaten har fångat in vem av dem som inledningsvis höll i kniven, säger Håkan Johansson.

Pekade ut kökskniven

24-åringen fick ett eller flera knivhugg och svåra skador i buken. Enligt åklagaren kan han också ha fått en blödning i hjärnan av ”det livsfarliga våldet”. Tre yngre tonårskillar som fanns med i gänget som attackerade 24-åringen på Länsmanstorget i lördags har försats på fri fot. Men misstankarna mot dem kvarstår. Det var också en av dem som pekade ut var mordvapnet fanns gömt.

Får inte läsa tidningar

Håkan Johansson begärde även rätt att utföra restriktioner mot honom. 18-åringen får bland annat inte läsa tidningar, lyssna på radio eller titta på tv. Förvararen till 18-åringen Peter Wall sa:

– Min klient förnekar gärningen och bestrider häktesyrkandena och vill bli försatt på fri fot direkt.

Domaren inledde förhandlingarna genom att säga god morgon till 18-åringen som satte sig ner intill försvararen. Han hälsade tillbaka med ett ”god morgon, god morgon”. Den misstänkte hade kortklippt, mörkt hår och såg sig nyfiket omkring i rättssalen, klädd i häktets ljusgråa collegetröja.

Även kamraten

Förhandlingarna mot 18-åringen hölls i tingsrättens nya lokaler mellan nya och gamla Ullevi där åklagaren begärde att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar, av hänsyn till förundersökningssekretess. Även två polisutredare fanns på plats.

Häktesförhandlingarna mot hans 17-årige kamrat startade klockan 11.

Nästa vecka kommer 24-åringen att obduceras.