Olyckan blir en guldgruva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-15

Nu erbjuds de chilenska hjältarna miljoner för sina skräckhistorier från djupet

De gick till jobbet som fattiga arbetare, 69 dagar senare kom de upp – som världsstjärnor.

Gruvarbetarna erbjuds nu mångmiljonbelopp för sina historier.

– Deras liv kommer att förändras radikalt. Men de är inte ensamma om att tjäna på den här tragedin, säger varumärkesexperten Anna Klingspor.

Mardrömmen för ”Los 33” är över.

Räddningskapseln Fenix II förde dem genom gruvschaktet, upp till marken.

Och till ett helt nytt liv – som vinnare.

– De har förvandlats från fattiga arbetare med urusla förhållanden till världsstjärnor. Alla vet vilka de är, och alla vill ha en del av dem. De är individuella varumärken nu, säger varumärkesexperten Anna Klingspor.

Bok redan bestämd

Gruvarbetarna hade inte ens nått dagsljuset innan erbjudandena började hagla över dem.

Ett tv-bolag har exempelvis erbjudit varje arbetare runt 2,7 miljoner kronor, för att få ensamrätt på deras historia.

Filmrättigheterna förhandlas redan och journalisten Jonathan Franklin, som bland annat arbetar för The Guardian, ska skriva boken ”33 men”.

Resa till Sydkorea

Gruvarbetarna har också erbjudits en de luxe-kryssning i den grekiska ö-världen, möjlighet att se Real Madrid spela live och en resa till Sydkorea.

Och just det, Steve Jobs har personligen skickat en iPod till alla 33.

De får även telefoner, hus, skolplatser till barnen och pengar.

”Vi kommer aldrig mer att behöva arbeta”, skrev en av gruvarbetarna till sina anhöriga kort innan räddningen kom.

”Vill sola sig i glansen”

Men alla gåvor tas inte emot med öppna armar. Restaurangen Sushi xx, baserad i Santiago, var också snabba med att erbjuda alla gratis sushi i ett år, men där tog det plötsligt stopp. Chilenare rasade över matställets uppenbara pr-trick och företagets ägare fick offentligt be om ursäkt.

– Just nu vill alla förknippas med deras namn och sola sig i deras glans. Att uppmärksamheten grundar sig i en tragedi glöms snabbt bort. De är hjältar nu, säger Anna Klingspor.

Bolivianen Carlos Mamani, den enda utlänningen, har blivit lovad mark av sin president, Evo Morales. Mamani har sagt att han planerar att använda marken till att bygga ett hem åt sin familj – och att han aldrig mer kommer att gå under jord.

Fler än 33 vinnare

Mario Sepulveda, som filmat gruvarbetarnas vardag i skyddsrummet, har exempelvis erbjudits jobb av ett stort tv-bolag.

– Det har talats mycket om gruvarbetarnas olika roller, och det kommer företagen sannolikt att ta fasta på. Han som sprang en mil om dagen kommer säkert att kontaktas av olika sportföretag till exempel, säger Anna Klingspor.

Men gruvarbetarna är inte de enda som går vinnande ur tragedin.

På torsdagen spreds bilder på en kramande president Sebastián Piñera tillsammans med de räddade gruvarbetarna – mer populär än någonsin tidigare.

”Lite cyniskt”

– Han har varit väldigt engagerad i frågan, visat stor sympati och synts i tv-rutan. Det är naturligtvis ett mycket medvetet val, som också gett resultat. Även om man kan tycka att det är lite cyniskt med tanke på händelsen bakom, säger Anna Klingspor.