”De förstörde hela mitt liv”

Uppdaterad 2016-12-07 | Publicerad 2004-11-05

Mirko Vuksic hotar stämma Palmegruppen

"DRA ÅT HELVETE!" Mirko Vuksic blir frustrerad över att höra att den svenska polisen tänker förhöra honom igen angående mordet på Olof Palme. Sedan en tidning i Montenegro avslöjade hans identitet i samband med tidigare förhör rasade hans liv samman. Nu tänker han inte samarbeta. – I 16–17 år har de plågat mig. Jag ska be dem dra åt helvete, säger han till Aftonbladet.

Mirko Vuksic, 66, blir mycket upprörd när han hör att Palmegruppen tänker förhöra honom igen.

– De har redan förstört mitt liv, min familj och min hälsa. Om de gör det igen tänker jag stämma dem för allt, säger han.

När Aftonbladet i går kom i kontakt med Mirko Vuksic befann han sig i sitt hem i Montenegro. Han bor och driver ett litet företag i en by med cirka 150 hushåll.

– Varför ska de förhöra mig igen? Herregud, detta är galet. Jag har redan sagt allt jag hade att säga – jag är oskyldig och har inget med mordet att göra, säger han.

– I 16–17 år har de kommit hit från Sverige och plågat mig. De säger: Vi har 10 000 misstänkta och du är bland 5–6. Jag struntar fullständigt i detta, kan de inte de låta mig vara. Jag har redan haft rättegång här, säger han.

Hoppades bli rentvådd

Mirko Vuksic berättar om att hans liv slagits i spillror sedan han blev utpekad som Palmes mördare. Först förhördes han av polisen i Sverige 1990. Sedan flyttade han till Montenegro och förhördes även där av en lokal domare med frågor från svenska polisen.

– Domaren sa att jag fick välja själv om jag ville svara på frågor. Det gjorde jag, jag har inget att dölja och allt jag berättade var sant. Jag tänkte att det var lika bra att bli rentvådd om jag någon gång åker till Sverige igen.

När Palmegruppen i slutet på 90-talet avslöjade att de har planer på att förhöra Vuksic igen röjdes hans identitet i en montenegrinsk tidning.

”Frun lämnade mig”

– Då brakade helvetet loss och hela mitt liv förstördes. Frun lämnade mig, hon grät när hennes bror hämtade henne. Min son lämnade mig, alla grannar hörde om det. Jag bor i en liten by. Det är inte lätt att leva med att vara oskyldig och anklagad för mord, säger Mirko Vuksic.

När utredare från Palmegruppen sökte upp honom i Montenegro gick han med på att förhöras igen. Han lämnade flera namn på vittnen och dessa förhördes senare.

”Vad vill de nu?”

– Det var i juni i år. Jag trodde att jag när som helst skulle få ett slutligt besked om att jag är rentvådd från misstankar.

Därför gör nyheten om att han återigen kan bli förhörd honom ännu mer upprörd.

– Mitt liv är förstört, min hälsa är förstörd, jag äter medicin dagligen för hjärtproblem. Vad vill de nu?

Om Palmegruppen knackar på hans dörr igen, tänker han inte vara lika samarbetsvillig som tidigare, säger han:

– Jag ska be dem dra åt helvete. Ska jag behöva dö som Christer Pettersson för att de ska lämna mig i fred?

Läs mer