USA: Maximal press till dess nedrustning sker

TT

Publicerad 2018-04-27

USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

USA står fast vid sin stenhårda hållning gentemot Nordkorea, trots fredagens utfästelser om fredssträvanden och kärnvapenavveckling under toppmötet i Sydkorea.

En oåterkallelig avveckling av Nordkoreas kärnvapen är ett krav som inte är förhandlingsbart.

Vicepresident Mike Pence hyllar vad han kallar "ett steg mot kärnvapennedrustning", men tillägger att USA kommer att fortsätta sätta press på Pyongyang.

"Alla samtal, löften och försäkringar från Nordkorea kommer att mötas med förbehåll, vaksamhet och kontroll", skriver Pence i ett uttalande enligt Reuters.

President Donald Trump säger i samband med ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel att USA kommer att fortsätta sätta maximal press på Nordkorea till dess att nedrustningen inleds. Samtidigt luftar han förhoppningar inför de planerade samtalen med diktatorn Kim Jong-Un, och säger nu att antalet möjliga platser för det eventuella mötet nu är nere i två, skriver nyhetsbyrån AFP.

USA:s nye utrikesminister Mike Pompeo kräver en oåterkallelig avveckling av Nordkoreas kärnvapen under fredagens Natomöte i Bryssel. Samtidigt ger han Trump äran för den till upptinade relationen mellan Nord- och Sydkorea.

– Låt det inte råda något tvivel om att vi inte skulle befinna oss där vi är i dag utan president Trumps maximala påtryckningar, säger Pompeo.

ANNONS