Tonvis med litiumbatterier brinner – mycket giftig rök

Publicerad 2024-01-12

Mycket kraftig och mycket giftig rök sprids från ett industriområde i Trollhättan, uppger räddningstjänsten.

Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades under morgonen.

– Det kan vara upp till tusen ton batterier, men förhoppningsvis brinner inte allt, säger Mathias Jonasson, vakthavande befäl.

Branden uppstod vid 04.12.

– Vi har en brand i en återvinningsstation, där det brinner i ett antal ton lithium-jon-batterier. De står i en halvöppen fastighet, det är svårt att komma åt och svårsläckt. Det är väldigt kraftig och väldigt giftig rök, säger Mathias Jonasson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Den giftiga röken spred sig norrut.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades efter en industribrand på Stallbacka i Trollhättan. Räddningstjänsten uppmanade boende i närheten att stänga fönster, dörrar och gå inomhus. Vid 08-tiden blåstes VMA av.

– Vi är tre stationer på plats och jobbar med släckningen. Nu fick jag höra att det börjar gå åt rätt håll, men vi kommer säkert hålla på där under en lång tid, säger Mathias Jonasson strax före klockan 07.

Polisen uppger att inga personskador har rapporterats.

Vid 08.30-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Vi är fortfarande kvar med tre stationer på platsen. Men inom någon timme eller två kommer vi att börja avveckla litegrann, och ha kvar någon station för efterbevakning, säger Mathias Jonasson till TT.

Flera avfarter och tillfartsvägar från E45 har spärrats av på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

 

Det stora industriområdet Stallbacka är avstängt.