L-ledningen pressad om slöjförbud – skjuter upp striden

Publicerad 2023-09-08

En ny storstrid väntar för Liberalerna när flera tunga partiföreträdare vill införa slöjförbud för barn i Sverige.

Den mycket känsliga frågan ska avgöras på partiets landsmöte i höst, men partiet är återigen splittrat och partistyrelsen har valt att skjuta på frågan på grund av att den är så het.

– Det vore dumt av oss att byta riktning och vilja införa slöjförbud. Tajmingen är usel, säger en källa i partiet.

Liberalernas tid i regering har inte varit lätt. Partiet står splittrat inför flera tunga regeringsbeslut om angiverilag, tiggeriförbud och tolkstöd i vården.

Inför partiets landsmöte i Linköping i november har ytterligare en fråga seglat upp som kan slita partiet itu: slöjförbud.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är frågan så pass känslig att partiledningen kände sig nödgad att skjuta på den interna debatten.

Pekar ut muslimer som specifik grupp

Inför att partistyrelsen skulle samlas för drygt två veckor sedan för att diskutera förslag till landsmötet informerades styrelsen om att frågan om slöjförbud hanteras senare.

– Man valde att bordlägga frågan eftersom den splittrar partiet. Dessutom pekar den ut muslimer som specifik grupp och det ser inte bra ut just nu med tanke på koranbränningarna och att vi sitter i samarbete med Sverigedemokraterna, säger en källa med god insyn.

En annan L-källa med insyn säger:

– Man vill inte ha konflikt i riksdagsgruppen, i alla fall inte nu när man är mitt i budgetarbetet.

Johan Pehrson (L).

Tajmingen är usel

Partistyrelsens interna debatt kommer att hållas vid nästa möte, i slutet av september. Flera källor uppger att frågan har bordlagts på grund av att partiledningen vill få mer tid att mobilisera ett stöd för slöjförbudet.

Men motståndet är kompakt och sannolikt kommer debatten att bli mycket het. Potentiellt kan revan som redan finns i partiet rivas upp ytterligare.

– Det vore dumt av oss att byta riktning och vilja införa slöjförbud. Tajmingen är usel, säger en källa i partiet.

Partistyrelsen ska ta ställning i en rad frågor som tas upp i en omfattande hög motioner till landsmötet. Två av dem handlar om slöjförbud.

Förbud vid nio eller tolv år

Den ena har författats av Liberalernas kvinnoförbund som kräver slöjförbud från nio års ålder.

– Barn måste få vara barn, de ska slippa sexualiseras och begränsas. Små barn väljer inte själva vad man ska ha på sig, det är föräldrarna, säger förbundets ordförande Cecilia Elving.

Den andra drivs av riksdagsledamoten Juno Blom och backas upp av flera i riksdagsgruppen. De vill se slöjförbud upp till 12 års ålder.

Juno Blom.

Kritikerna i Liberalerna pekar på att ett förbud kommer bli svårt att verkställa. Ska föräldrarna bötfällas, ska barnen få lämna klassrummet eller ska det bli orosanmälningar till socialtjänsten?

Ingen av alternativen känns rimliga, säger en kritiker som Aftonbladet varit i kontakt med.

”Fängelsedräkt”

Frågan har tröskats på flera av Liberalernas landsmöten. Den röstades ner 2017 och även så sent som 2021. Men nu är tonerna annorlunda. Inte minst på grund av att tunga företrädare öppet argumenterat för att partiet ska införa slöjförbud.

– Vi har enorma problem med utanförskap och det här är den yttersta symbolen för separatism och integrationsproblem i Sverige, där man påtvingar småflickor att gå runt med en fängelsedräkt, säger riksdagsledamoten Robert Hannah.

Pekar ni ut en specifik grupp, muslimer, om ni vill införa slöjförbud?

– I den assyriska, kristna, gruppen hade man slöja för två generationer sedan. Det här är exakt samma diskussion. Oavsett religion har man samma rättigheter. Jag tycker inte att jag pekar ut någon grupp. Det här finns inom hinduismen och kristendomen, så jag köper inte det.

Tajt schema

Även Cecilia Elving tror att frågan har större stöd internt i dag än vid förra landsmötet.

– Det har kommit rapporter om att förskolor sätter på sig slöjor på barn som tagit av sig slöja och förskolor som gått med på att övervaka barn. Det är helt oacceptabelt.

Hon delar dock inte bilden av att frågan sköts upp på grund av det känsliga innehållet.

– Min bild är att det inte hans med, vi hade ett tajt schema under helgen och många motioner att hantera, säger hon.