Expert: Kinas regering i återvändsgränd

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2022-11-28

Polis och demonstranter i Peking under söndagen.

Kinas regim har målat in sig i ett hörn genom ”nollcovid”-strategin, som lett till demonstrationer runt om i landet under helgen, enligt Börje Ljunggren, Sveriges tidigare ambassadör i Peking.

– Den går inte att hålla i evigheter, säger han.

Kina har som enda land i världen fortfarande en stenhård ”nollcovid”-linje, där alla smittofall leder till strikta nedstängningar. Under förra veckan noterades en ny covidtopp i landet, vilket innebar att miljoner människor beordrades att hålla sig hemma.

Att demonstrationer mot landets covidregler hålls just nu tror Börje Ljunggren beror på att nedstängningarna har ökat igen.

– Det här har pågått så länge, och har en närmast förlamande inverkan på mångmiljonstäder. Det finns en väldigt stark frustration, säger han till TT.

En stor del av dem som testat positivt för covid-19 under den senaste tiden uppges vara asymptomatiska, alltså utan symptom.

Under protesterna har också kritik mot regimen lyfts fram, och demonstranter har krävt att landets ledare Xi Jinping avgår.

– Det är de mest omfattande protesterna under Xi Jinpings år vid makten, säger Börje Ljunggren.

Börje Ljunggren säger att regimen har kommit till en ”återvändsgränd” genom nollpolitiken. Men det är samtidigt svårt att i nuläget se när ledningen kan tänka sig att lämna den, trots det stora motståndet.

– Man kan inte vänta sig att en regim som den i Kina överger sin politik bara, säger Börje Ljunggren.

– Att protester skulle direkt utlösa en förändring är osannolikt. Det är inte så partiet fungerar. Nu är målet att återställa ordningen.

Följ ämnen i artikeln