Sverigedemokraterna vill sälja prestigeprojektet ”Riks”

Publicerad 2023-06-05

Sverigedemokraterna ska göra sig av med prestigeprojektet ”Riks”, enligt uppgift till Aftonbladet.

Kanalen går dåligt ekonomiskt och är enligt en källa med insyn ”oerhört kostsam” för partiet.

– Det är en naturlig utveckling att det blir en fristående organisation, utan ägande från partiet, säger ansvarig utgivare Dick Erixon.

Sverigedemokraternas partistyrelse ska inom kort fatta beslut om den egna Youtube-kanalen ”Riks” öde. Kanalen lanserades 2020 men är enligt Aftonbladets uppgifter för kostsam för SD.

– Riks är mitt i en process att bli fristående och flyttar till nya lokaler, säger en källa.

Ansvarig utgivare Dick Erixon bekräftar att det pågår diskussioner i SD om att göra sig av med kanalen, men tillägger att inget är formellt beslutat ännu. Han vill inte säga om partiet har fått något bud eller vem som är aktuell som framtida ägare.

Dick Erixon.

”Mediemarknaden inte lönsam”

Han ser dock fördelar med att kanalen säljs.

– Det är bra att vara sin egen avsändare, det förekommer hela tiden diskussioner om att man går någon annans ärenden. Därför är det bra med tydliga organisationer där man vet vad som gäller.

Enligt senaste årsredovisningen (2022) gick Sverigedemokraterna in med 450 000 kronor till Riks. Ett sådant upplägg kommer inte finnas i framtiden, enligt Erixon.

– Tanken är att man ska komma ifrån det, säger han.

Varför går det inte bra för bolaget, ni står inte på egna ben?

– Så är det ju. Mediemarknaden är inte speciellt lönsam. Att bygga från vårt håll, som inte tillhör några traditionella etablissemang som sitter på pengar, det är en utmaning.

Rebecka Fallenkvist.

Har varit i blåsväder

Riks ägs av Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid AB. Innehållet består av debatter, intervjuer och nyhetsinslag. SD-toppar är återkommande gäster och intervjuade i inslag.

Kanalen har flera gånger hamnat i blåsväder, den mest uppmärksammade är när profilen Rebecka Fallenkvist fick sparken förra hösten efter att ha kallat Anne Frank ”kåtheten själv”. Aftonbladet kunde senare avslöja att Fallenkvist istället fick jobb på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det varit turbulent på Riks en längre tid och flera som varit knutna till kanalen har valt att lämnat projektet. Tittandet har också sjunkit efter att Rebecka Fallenkvist fick sluta, enligt en källa.

Dick Erixon dementerar dock att det skulle vara anledningen till att det går dåligt ekonomiskt.

– Vi har fortsatt att öka även efter valet, så det är inte brist i det redaktionella arbetet som ligger bakom. Det är rent affärsmässigt, säger han.

Beslut om Riks ska enligt Aftonbladets uppgifter tas i nästa vecka.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln