Rött varningsljus för fler värmerekord i år

Publicerad 2024-03-20

Death valley i Kalifornien 16 juli förra året. Här kollapsade och dog en vandrare i värmeböljan.

FN hissar röd flagg efter alla värmerekord 2023.

I år kan det bli ännu värre, enligt World Meterolological Organization (WMO).

Oron gäller framför allt temperaturerna i havet och den smältande havsisen.

FN:s väderservice säger i sin årliga report State of the Global Climate att medeltemperaturen förra året låg på sin högsta nivå på 174 år och nådde 1,45 grader över förindustriella nivåer, enligt Reuters.

Havstemperaturerna var 2023 de varmaste enligt 65 års statistik där över 90 procent av haven drabbades av ett tillstånd av värmebölja under året och skadade näringskedjan, enligt WMO.

– Vad vi blev vittne till 2023, speciellt med de exempellösa havstemperaturerna, de krympande glaciärerna och förlusten av Antarktis havsis är särskilt oroväckande, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo, som tog över jobbet i januari.

Senare sa hon till reportrar att de allt högre temperaturerna i havet var särskilt oroande eftersom de var ”nästan oåterkalleliga”.

– Trenden är mycket oroande – och det är på grund av vattnets egenskaper som kan behålla värme längre än atmosfären, säger hon.

Klimatförändringarna, drivna av förbränning av fossila bränslen parad med El Niño har gjort att värmerekord på värmerekord slagits under 2023.

Enligt Climate analyzer är världshavens yttemperatur just nu rekordvarma, 1,07 grader varmare än normalt jämfört med perioden 1991–2020.