Norge på helspänn efter fler drönare – säkerhetspolisen tar över

Publicerad 2022-10-19

Risken för sabotage mot norska gas- och oljeanläggningar ökar.

Nu tar norska säkerhetspolisen över drönarutredningen.

På fyra dagar har sju ryssar gripits. Senast sonen till en känd rysk oligark och Putinallierad.

Följ ämnen
Ryssland

Norge är på helspänn efter att sju ryska medborgare gripits med drönare under de senaste fyra dagarna och den norska statsministern Jonas Gahr Støre (Ap) sa under ett tal på onsdagen att norska myndigheter kommer göra allt för att stoppa det.

– Vi säger nej till det, vi kommer förfölja det och stoppa det!

Under onsdagseftermiddagen höll den norska säkerhetspolisen en presskonferens där de meddelade att det kommer ta över utredningen av drönarobservationerna. Säkerhetspolisen kommer samarbeta nära med polisen. Under en presskonferens meddelades att problemet med drönare funnits länge, men att det blivit ännu mer aktuellt sedan kriget i Ukraina började.

Varnar för ökat tryck

De metoder som Ryssland använt för att samla in underrättelser från Norge fungerar inte längre, säger assisterande PST-chef Hedvig Moe, eftersom att ryska underrättelseofficerare stängts av från många av de sammanhang där de kunnat få tag på information tidigare, till exempel konferenser. Det gör att de är tvungna att använda nya metoder för att kompensera för informationsbortfallet, säger hon. Bland annat genom digitala operationer och drönare.

Anledningen till att man observerat så många drönare och vem som står bakom är ännu okänd säger PST, men en möjlig anledning skulle kunna vara att skapa osäkerhet kring Norges förmåga att leverera gas till Europa.

Hammerfest.

Son till Putinallierad häktad

Det senaste gripandet skedde under onsdagen i Hammerfest då rysk-brittiske Andrej Yakunin greps. Han är son till den ryska oligarken Vladimir Yakunin som beskrivs som en nära allierad till Putin. Enligt Expressen hade han rest till den norska kusten med sin lyxjakt.

Han sitter häktad i två veckor för att ha flugit drönare över den norska ögruppen Svalbard.

På onsdagskvällen meddelade Yakunins advokat att han överklagat gripandet.

Älskar naturen

Hans pressteam har skickat ut ett meddelande, enligt VG där de skriver
”Han använde en hobbydrönare under en semesterresa till Svalbard sent i augusti. Han älskar naturen, fotografering och extremsport.”

Just Svalbard och Nordnorge är extra viktiga för Ryssland säger PST, framför allt på grund av Svalbards strategiska läge och det kan vara en av anledningarna till den ökade aktiviteten just där.

Men det var inte den enda drönarvarningen under onsdagen. Under förmiddagen var dessutom flygplatsen i Norges näst största stad Bergen stängd efter att flera drönarobservationer gjorts tidigt på morgonen. Den norska polisen är enligt tidningen VG säkra på att det åtminstone var en drönare, men exakt hur många det varit är svårt att säga.

– Det har gjorts flera observationer. Polisen är osäkra på om det rör sig om en eller flera drönare, säger insatsledaren Ørjan Djuvik till norska VG.

Totalt var 40 flyg inställda och närmare 50 försenade vid lunch på onsdagen, enligt Bergens Tidende.

Andrej Yakunin.

Fotade norsk militärhelikopter

Insatsen vid Bergens flygplats kommer bara några dagar efter att en annan rysk medborgare gripits efter att ha tagit bilder vid Tromsö flygplats i norra Norge. Den 51-åriga mannen ska bland annat ha fotograferat en norsk militärhelikopter, skriver VG.

I hans väska hittade polisen kamerautrustning och en drönare. Enligt mannen ska han ha varit på jobbresa i Norge och tagit bilderna vid flygplatsen för privata ändamål.

Den första ryssen som greps var för ungefär en vecka sen när en rysk-israelisk man greps med två drönare i sin ryggsäck vid norsk-ryska gränsen.

Den norska regeringen har infört sanktioner mot Ryssland där det bland annat ingår ett förbud för ryska medborgare att flyga drönare på norskt territorium och enligt norsk polis är det oklar om det är en faktisk ökning av drönare eller om det handlar om att man helt enkelt är mer observant, skriver VG.

Risk för sabotage

Hedvig Moe på PST säger att risken för sabotage i Norge har blivit mer reell och det är framför allt olje- och gasindustrin samt annan kritisk infrastruktur och uppmanar alla anställda eller de som har kopplingar till sådana industrier att vara uppmärksamma på om rysk underrättelsetjänst skulle kontakta dem för att få mer information.

Följ ämnen i artikeln