Regeringen håller pressträff om kärnkraftslagstiftning

Publicerad 2023-01-11

Regeringen vill ändra lagstiftningen för att kunna bygga ut kärnkraften.

Bestämmelsen i miljöbalken om geografiska begränsningar av kärnkraftsreaktorer tas bort, enligt förslaget.

Statsminister Ulf Kristersson och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari presenterar ett förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning under en pressträff på onsdagen.

Fler kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas i Sverige och begränsningen av maxantalet reaktorer tas bort, enligt förslaget. Fler än tio kan då byggas.

Ulf Kristersson och Romina Pourmokhtari.

”Skapa förutsättningar”

I dag finns en geografisk begränsning som innebär att reaktorer endast ska få finnas i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

– Ska vi kunna gå från ord till handling måste vi skapa förutsättningar för mycket större elproduktion. Regeringen kommer att öka förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Lagändringar görs för att möjliggöra ny kärnkraft, bland annat genom kortare tillståndsprocesser och administrativa snabbspår.

Romina Pourmokhtari (L) säger regeringen inte har någon åsikt om var det är bäst att bygg kärnkraften.

– Lagstiftningen ska anpassas efter ny teknik och den utveckling som sker, säger hon.

Ulf Kristersson.

Regeringen räknar med att lagändringen ska kunna träda i kraft i mars 2024. Förslaget ska skickas ut på remiss i tre månader. I dag är sex reaktorer i drift.

I Tidöavtalet står det också att det ska skapas snabbspår i tillståndsprocesser för kärnkraft och att staten ska ge statliga 400 miljarder i kreditgarantier för investeringar i kärnkraft.

Samtliga punkter ska ses över, enligt regeringen.

Kärnkraftverket i Oskarshamn.