Flera döda i rysk attack mot bostadshus

Publicerad 2023-08-07

Minst fem personer rapporteras döda i en rysk attack mot ett bostadshus i Donetskregionen, uppger Ukraina.

Samtidigt hävdar Ryssland framgångar längs fronten i Kupiansk.

President Volodymyr Zelenskyj säger att en rysk robot har träffat ett ”vanligt bostadshus” i staden Pokrovsk, omkring sju mil nordväst om staden Donetsk som kontrolleras av Ryssland.

”Två robotattacker. Ett vanligt bostadshus träffades”, skriver Zelenskyj på X, tidigare Twitter.

Minst fem personer har dött och 31 personer har skadats, varav 19 är poliser.

Räddningstjänsten arbetar fortfarande på platsen. I ett videoklipp som Zelenskyj publicerade på X ses människor som rensar upp bland rasmassorna.

Den femte och översta våningen förstördes i attacken. Videoklippet visar också en andra byggnad som ser ut att vara skadad.

Ukrainska poliser i arbete efter en rysk raketattack mot ett bostadsområde i Pokrovsk i slutet av juni.

Framsteg rapporteras

På måndagen rapporterar Ryssland också framsteg. Under de tre senaste dagarna har ryska trupper avancerat tre kilometer längs fronten i Kupiansk i Charkivregionen, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Staden Kupiansk och omkringliggande områden befriades av ukrainska styrkor i september förra året, men Ryssland har inlett en offensiv för att ta tillbaka förlorad mark.

I uttalandet från departementet sägs också att den ryska armén har stärkt sina ställningar längs frontlinjen i området och att ukrainska motattacker har slagits tillbaka.

Det finns inga oberoende bekräftelser på uppgifterna.

En utredare undersöker en förstörd bil efter en attack i Donetsk vid månadsskiftet.

Misstänkt spion gripen

Under natten till måndagen genomförde Ryssland flera angrepp mot ukrainska mål. Enligt Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak träffades ett hus i Kupianskområdet och tre människor dödades, rapporterar The Guardian.

Även i Chersonregionen ska en person ha dödats och flera skadats under natten.

Ryssland hävdar att man skjutit ner en ukrainsk drönare sydväst om den ryska huvudstaden Moskva under måndagen.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU säger att en kvinna har gripits misstänkt för att ha hjälpt Ryssland att förbereda ett attentat mot president Zelenskyj.

Enligt SBU ska kvinnan ha samlat information inför Zelenskyjs besök i Mykolajiv i juni, för att hjälpa Ryssland att förbereda en ”massiv attack” mot hamnstaden under presidentens besök.

En ukrainsk soldat i en skyttegrav i regionen Zaporizjzja. Arkivbild

Ny fångutväxling

Kvinnan ska enligt rapporten ha arbetat i en butik på en militärbas i Mykolajivområdet. Hon anklagas för att ha fotograferat olika platser och försökt få information från kontakter där.

Det är inte ovanligt att ukrainska myndigheter anklagar invånare i landet för att lämna information till Ryssland.

På måndagen genomfördes ännu en utväxling av krigsfångar. Ukraina meddelade att 22 av landets soldater har släppts ur rysk fångenskap.

Ryssland har inte meddelat hur många ryska soldater som släppts av Ukraina. De båda länderna genomför återkommande fångutväxlingar men avslöjar inte hur många krigsfångar de håller.