Coronapandemin

Antifuskgeneral ska granska coronastöd

Av: 

TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar åtgärder mot fusk med coronastöd.

Foto: Anders Wiklund/TT

NYHETER

Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska granska samtliga stödåtgärder i coronakrisen för att upptäcka missbruk.

– Han blir vår antifuskgeneral som ska slå larm till regeringen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson lyfter fram två exempel på "fusk och fiffel" som ska stoppas: bolag som vill dela ut miljarder till aktieägare och samtidigt vill få stöd från staten samt uppgifter om att företag fuskat med permitteringar.

Han tillägger att det finns en risk att fusket kan fortsätta samtidigt som det kommer att presenteras nya stödinsatser som sammanlagt kan komma att kosta staten hundratals miljarder.

– I en krissituation tänker de flesta på vad man kan göra för att hjälpa till. Så fungerar de flesta av oss, men inte alla. Andra tänker på hur de ska roffa åt sig så mycket som möjligt av de offentliga medlen, säger Johansson.

– Det är naturligtvis helt oanständigt.

Behöver inte vara olagligt

TT: Det låter som att du drar alla över en kam när du nämner så väl kriminella handlingar som företag som vill genomföra aktieutdelningar och samtidigt få stöd?

– Det som är omoraliskt behöver inte vara olagligt men det är likväl omoraliskt, säger Morgan Johansson.

Tillväxtverket hade godkänt stöd för korttidspermitteringar till bolag som samtidigt haft aktieutdelningar och det finns inget lagligt förbud mot det. Men på torsdag eftermiddag meddelade Tillväxtverket att man har rätt att kräva tillbaka stöd från företag som gör stora utdelningar – eftersom det innebär att de inte hade behov av stödet.

Luckor i systemen

Stefan Strömberg, som tidigare varit rikspolischef, har utsetts till särskild utredare. Han ska granska samtliga coronarelaterade stödsystem och såväl företag som privatpersoner.

Anledningen till att åtgärderna inte har kommit tidigare är, enligt Johansson, att beslut och åtgärder fattats väldigt fort under coronakrisens snabba utveckling.

– Man har varit angelägen om att få stödsystem på plats, men beredningarna har gått snabbt. Då finns en risk för att det finns luckor i systemen och saker man inte hunnit tänka på och då gäller det att upptäcka det så snart som möjligt, säger Morgan Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Volvo och SKF får miljoner i coronastöd – trots aktieutdelningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Morgan Johansson

Brott

Bedrägeri

Regeringskansliet

Regeringen

Coronaviruset