Rysslands nya vapen i Syrien: tjetjensk elitstyrka

Publicerad 2017-05-06

Flygbombningarna över Aleppo blev Rysslands första stora framgång i Syrien.

Nu avslöjas nästa steg: elitstyrkor från ryska delrepublikerna Tjetjenien och Ingusjien.

Enligt magasinet Foreign Policy ska styrkorna ha utbildning från ryska specialförbandet Spetsnaz.

Offensiven mot Aleppo, med målet att ta kontrollen över stadens östra del från oppositionen efter år av delning, ses som lyckad från ryskt håll eftersom presidenten Bashar al-Assad kunde utropa Aleppo som ”befriat” i slutet av 2016.

Budskapet har därefter varit att de ryska trupperna ska bli färre i Syrien.

– I enlighet med beslut taget av överbefälhavaren Vladimir Putin kommer ryska försvarsministeriet att inleda en reducering av sina beväpnade styrkor i Syrien, sa stabschefen Valerij Gerasimov i januari till ryska nyhetsbyrån Tass.

Blivit vanligare på gatorna

Men samtidigt som en del styrkor har tagits hem har ryska militärbaser i Syrien byggts ut. Dessutom har ett fenomen blivit allt vanligare på Syriens gator: Elitstyrkor från norra Kaukasusområdet, närmare bestämt från de ryska delrepublikerna Tjetjenien och Ingusjien.

Marktrupper har inte hört till den vanligaste delen av Rysslands militärstyrka i Syrien. Foreign Policy-skribenten Neil Hauer, som arbetar på cybertankesmedjan SecDev group i Kanada och har ett särskilt fokus på rysk inblandning i Syrienkriget, drar slutsatsen att de nya elitstyrkorna är ett planerat och medvetet drag från Ryssland av flera anledningar. Medlemmarna i styrkorna är nämligen sunnimuslimer, precis som många inom den syriska oppositionen och majoriteten av den syriska befolkningen, är.

”Styrkorna kan visa sig viktiga för att förminska varje drag från Assad som underminerar Moskvas intressen i Mellanöstern och samtidigt erbjuda högeffektiva metoder för Kreml att använda sin makt mot en mindre politisk kostnad”, skriver Hauer.

Vostok-soldater i Georgien år 2008

Tuffare uppgifter

Exakt hur stora styrkorna är råder det ingen klarhet om. Det har talats om upp till 500 man från Tjetjenien, och omkring 300 personer från Ingusjien. De beskrivs som ”militärpoliser” och har utbildning från det beryktade ryska specialförbandet Spetsnaz, enligt Hauer. De har också tuffare uppgifter än de få ryska marktrupper som tidigare befunnit sig i Syrien. Förutom att bemanna vägspärrar och dela ut bistånd vaktar de även militärbaser och koordinerar med regimstyrkor.

Tjetjenska styrkor har tidigare synts i östra Ukraina jäms med ryska separatister och även i Georgien när Ryssland 2008 tog sig in i landet.

”Lättare för Putin”

Förutom de tidigare beskrivna fördelarna ska det finnas ytterligare en retorisk vinst för Ryssland med att använda sig av elitstyrkorna från Tjetjenien och Ingusjien, nämligen att de som dör på marken i det syriska kriget inte kommer från lika viktiga ryska regioner, säger Gregorij Shvedov på sajten Caucasian Knot till FP:

– Ska jag vara cynisk är det lättare för Putin om tjetjener eller andra trupper från Kaukasus skulle dödas i Syrien än om det är personer från andra regioner i Ryssland, säger han.

Många ryssar tenderar att hysa förakt för människor i Kaukasus, på grund av den speciella relation Ryssland har till sina delrepubliker.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som förespråkar traditionell och mycket konservativ sunniislam i sitt styre, ses ofta som Putins länk till sunniarabiska stater. Han har bland annat genomfört statsbesök åt den ryske presidenten och bjudit in investerare från Gulfländerna till tjetjenska huvudstaden Grozny.