Så eldar du säkert på valborg – trots varningen

Uppdaterad 2018-04-18 | Publicerad 2017-04-29

Solen skiner över södra och mellersta Sverige denna valborgsmässoafton.
SMHI varnar för att fjolårets gula gräs kan ställa till med problem.
– Det kan alltid bli gnistregn om det blåser mycket, säger Charles Ågren, operativ chef på räddningstjänsten i Stockholms län.

I dag är det valborg, kung Carl XVI Gustafs 71:a födelsedag, och natten då gränsen mellan levande och döda förr i tiden ansågs vara som allra svagast.

Traditionsenligt kommer många att samlas kring en majbrasa där fjolårets kvistar och sly eldas upp.

Samtidigt varnar SMHI för att risken för gräsbränder är stor, från Kronoberg i söder till Jämtland i norr.

– Även om man tycker att det känns blött ute i marken så innebär det gula fjolårsgräset en spridningsrisk, säger Charles Ågren, operativ chef på räddningstjänsten i Stockholms län.

En grusplan är idealt

Om gräset är grönt där man tänkt elda är det mindre risk för spridning, eftersom att det gröna gräset innehåller mer fukt. För att undvika att gnistor sprider sig från elden gäller det att välja rätt plats, långt från fastigheter och torra gamla buskar.

– En grusplan är idealt. Det kan alltid bli gnistregn om det blåser mycket, säger Charles Ågren vid räddningstjänsten.

Om man ska göra upp en majbrasa så bör man kolla upp vilket väder som väntas, och även se efter i fall kommunen eller länsstyrelsen utlyst eldningsförbud.

Lämna inte brasan obevakad

Kraftiga vindar innebär risk för spridning, helst bör man ha en vattenslang nära till hands. Brasan ska inte lämnas obevakad och den som startar elden är också ansvarig för att den släcks, uppger räddningstjänsten.

I fall väderförhållandena är svåra kan det vara en god idé att göra en lite mindre brasa.

– För en enskild sommarstugeägare kan det också vara ide att göra en mindre eld, och lägga på mer allt eftersom. Det kan ju vara lite svårare att hantera i sommarstugeområden där alla får bidra med sitt. Stora högar har tendens att skapa väldigt mycket värme, så du får en strålningsvärme och större gnistregn, säger Charles Ågren, operativ chef på räddningstjänsten i Stockholms län.

Vårväder väntas

Under lördagen utfärdade SMHI klass 1-varning för kraftiga vindar längs Sveriges östra kust. Lagom till majbrasorna har vinden mojnat.

– Vindarna avtar under kvällen. Det är väl framförallt på Gotland och Öland som det kan fortsatt vara lite blåsigt under kvällen, och närmast kustlandet upp mot Roslagskusten, säger Lasse Rydqvist, meterolog på Foreca.

I mellersta och norra Norrland blir det däremot snöfall. Under söndagskvällen väntas mellan fem och tio centimeter snö från tidigt på söndagen till natten mot måndag.

– Sedan så blir det ju rätt så vårlikt väder i Götaland och Svealand under nästa vecka, säger Lasse Rydqvist, meterolog på Foreca.

Följ ämnen i artikeln