Så får du din drömhäck!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-30

Proffstipsen, snabbfixen och vanligaste tabbarna

Med hjälp av häckar kan du dela upp trädgården i olika rum eller skydda den mot insyn.

En grönskande häck ramar perfekt in din vrå av världen.

–?Men en välskött häck höjer också värdet på ditt hus, säger trädgårdsproffset Bosse Rappne.

Här visar han hur du enkelt planterar nytt – och tipsar om hur du räddar en hopplös gammal rishäck.

Få saker imponerar så mycket på en husspekulant som en välvårdad trädgård och en praktfull häck är högsta trumf. Även om du inte planerar att sälja är en häck en säker satsning. Den är levande och vacker både inifrån trädgården och utifrån. Häcken fångar vind och damm och den dämpar ljud. Med en häck kan du skapa spännande rum i trädgården.

Måste fixa klippningen

–?Det finns väl egentligen bara två lägen där jag avråder från att köpa häck. Det ena är om man vet att man inte fixar att klippa häcken åtminstone en gång om året. Det andra är om man har en bergstomt med för liten jordmån. Då tycker jag man ska köra på plank i stället, säger Bosse Rappne, tv-känd trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård utanför Stockholm.

Bo Rappne, häckarnas konung.

Att sätta en häck är ofta en av de största posterna i trädgårdsbudgeten. Plantorna kostar från 25 kr för de allra billigaste upp till många hundralappar för de dyraste.

–?Lägg ner lite tid och kraft på att få det rätt från början. Inget är ju tristare än att se häcken vissna bort efter ett år, säger Bosse Rappne.

Viktigt med förarbete

För att få häcken att trivas handlar det till nittio procent om att lägga ner tillräckligt mycket förarbete. Det vanligaste misstaget folk gör är att gräva ut för lite inför planteringen.

När det gäller häckens utseende är valen många. Blommande eller bara grön? Små- eller storbladig - eller till och med barrig? Mörk- eller ljusgrön? Tät eller gles?

–?Själv gillar jag avenbok bäst. Jag tycker den är snygg och så har den riktiga årstider eftersom den fäller sina löv på hösten. På vintern är grenverket vackert och på våren får man den där skira fina grönskan, säger Bosse Rappne.

Första hjälpen för rishögar

Har din häck helt förvuxit sig och står där med blottade stammar?

Ofta är det bäst att vara riktigt radikal och klippa ner häcken helt. Det blir en nystart för växterna. Luckra upp och mulla jorden med kompost eller gödsel.

Är häcken bara bred kan du kapa upp till hälften utan problem. Försök ta bort de äldsta delarna. Bästa tid för sådan kraftig beskärning är juli till september, då läker busken bäst.

Vanligaste tabbarna

För lite grävning. Har du inte luckrat jorden tillräckligt klarar inte rötterna på en liten planta att tränga ner i marken och då hindras plantans tillväxt.

För lite vattning. Absolut vanligaste trädgårdsmisstaget alla kategorier är att vattna för lite och för ofta. När man vattnar med slang lurar man sig själv att man vattnar mycket. I själva verket blir det oftast ett väldigt tunt lager. Detta gör att rötterna håller sig ”högt upp” i marken för att hinna få lite av vattnet.

För lite klippning. Planterar du häcken och glömmer bort den tills den är högre än huset är det svårt att få fason på den igen.

Klipp en till två gånger per år och var inte rädd för att ta i rejält. Klipp så att häcken är smalare upptill, så växer den bättre. Ungefär 20 cm smalare upptill är lagom på en 150 cm hög häck.

När häcken fått några år på nacken kan det också vara bra att klippa bort de äldsta delarna helt. På så sätt föryngrar du plantan kontinuerligt.

Låt din häck sticka ut!

Vill du att din häck ska sticka ut? Här är några sätt.

?Klipp överkanten i ett mjukt vågmönster.

Har du en hög häck av till exempel avenbok kan du plocka bort bladen på ett triangelformat litet område i titthöjd. Det ger en dekorativ effekt av ett litet spröjsat fönster.

Gör en hel häck i bambu. Fräscht – och grönt även på vintern.

Gammaldags känsla får du om du till exempel använder hallonbuskar som häckväxt.

Vill du blanda flera olika växter i din häck är det snyggast att låta dem vara friväxande.

Rhododendron blir en vacker blommande häck.

Latmanshäckarna du slipper klippa

Har du gott om plats men lite mindre engagemang, välj en friväxande häck. Bara att plantera och njuta.

Plymspirea.

Långbladig berberis. Taggiga buskar.

Häckberberis. Blir två–tre meter hög. Finns även som dvärg på 70 cm.

Spirea, olika sorter. Blommar vackert, kräver dock årlig gallring för att inte risa ihop.

Paradisbuske. Gracil i växtsättet. Kräver mycket plats.

Måbär. Vinbärslika blad. Blir cirka två meter hög.

Följ ämnen i artikeln