Fakta: Barack Obama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-04

Barack Obama

Demokraten Barack H Obama Jr är den yngste av de främsta favoriterna inför presidentvalet i november, född i Honolulu, Hawaii den 4 augusti 1961. Han är också den enda av dem som är svart och ger ett betydligt mer radikalt intryck än andra ledande kandidater.

Han växte delvis upp i Indonesien och hans far är från Kenya.

Hittills i valrörelsen har Obama, tvåbarnsfar, haft stort genomslag bland unga och förstagångsväljare. Trots att han själv är svart anses han vara ett oprövat kort när det gäller de fattiga svarta i södern, något som bland annat tv-stjärnan Oprah Winfrey försökt råda bot på genom att följa med Obama på kampanjframträdanden.

Obama tog en statsvetarexamen vid Columbia University vid 22 års ålder och har därtill en juristexamen från Harvard. Han går till val med krav på genomgripande förändringar och är uttalad motståndare till Irak-kriget.

På sin hemsida dominerar slagord som ”Förändringen börjar här”. I debatten med huvudmotståndaren bland demokraterna, New York-senatorn och den före detta presidenthustrun Hillary Clinton, har Obama utmålats som för oerfaren för att ta över efter GeorgeW Bush i Vita huset.

TT