GW: Därför fort- sätter polisen leta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06

GÄLLIVARE. Åtta veckor har gått sedan Carolin Stenvall, 29, anmäldes försvunnen.

För tre veckor sedan greps en 50-årig man, misstänkt för att ha mördat henne.

Polisen söker nu desperat efter bevis mot honom – om de misslyckas kan straffet stanna vid ett par års fängelse.

– Det är en stor skillnad jämfört med livstid, om de lyckas bevisa mord, säger författaren och polisprofessorn Leif GW Persson.

Den 50-årige mannen fortsätter att neka till att ha mördat Carolin Stenvall. Han hävdar fortfarande att hennes död var en olyckshändelse.

Men åklagaren tror honom inte, och utredarna letar fortfarande bevis för att kunna få gruvarbetaren fälld för mord.

Två till fyra år i fängelse

– Om de inte kan motbevisa mannens version, och han står fast vid den, kommer han troligtvis att dömas för vållande eller grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden. Blir han fälld för det handlar det om en strafftid på två till fyra år, säger Leif GW Persson.

Polisen och åklagarna har tiden mot sig, men låter undersökningarna ta tid. I tisdags kom teknikerna först på eftermiddagen till rastplatsen 58:an för att söka efter spår. De tvingades avbryta efter några timmar, då mörkret föll. I måndags gjordes inga platsundersökningar alls.

– De håller på och rotar och letar och verkar varken veta ut eller in, säger Leif GW Persson.

Vädret försvårar

Även vädret ställer till det. De senaste veckorna har det snöat i trakten, och temperaturen har varit nere på minus femton grader.

– Det påverkar naturligtvis arbetet, men det beror ju lite på vad man letar efter. En patronhylsa klarar sig ganska bra, men dna-spår är känsligare. Allmänt sett ska ju alla spår helst vara fräscha och orörda.

I princip bör bara offret och gärningsmannen ha varit på de platser som undersöks, säger Leif GW Persson.

På flera av de platserna som undersöks har många människor rört sig innan avspärrningar sattes upp.

Åklagaren har redan fått anstånd med åtalstiden till den 17 november och kommer, enligt uppgift, att begära ytterligare tid för att färdigställa förundersökningen.

Följ ämnen i artikeln