Polisens teori: Nervgiftet smordes på spionens bilhandtag

Uppdaterad 2018-03-15 | Publicerad 2018-03-13

Dubbelagenten Sergej Skripals dotter anlände från Ryssland dagen före giftattentatet i brittiska Salisbury.

Vad det betyder är oklart – men den brittiska polisen säger sig arbeta ”dygnet runt” för att fylla i luckorna.

– Ingen sten lämnas orörd, säger Neil Basu, chef för antiterrorpolisen.

Skripals bil står i fokus – en teori är att nervgiftet smetats på dörrhandtaget.

Polisen avslöjade på tisdagen en rad nya detaljer kring mordförsöket den 4 mars, då Sergej och Julia Skripal skadades allvarligt efter att ha kommit i kontakt med ett nervgift.

Neil Basu, chef för antiterrorpolisen i Storbritannien, presenterade under en presskonferens en tidslinje för den aktuella helgen:

  • Dottern anlände till Londonflygplatsen Heathrow från Ryssland vid 14.40 på lördagen den 3 mars, dagen innan hon och fadern hittades medvetslösa på en parkbänk.
  • Far och dotter lämnade bilen i ett parkeringsgaraget vid köpcentret The Maltings i centrala Salisbury vid 13.40 den 4 mars.
  • De besökte puben Bishop’s Mill innan de gick vidare till den italienska restaurangen Zizzi vid 14.20. Där stannade de till 15.35.
  • En förbipasserande ringde larmcentralen vid 16.15. Något senare hittade polisen Sergej och Julia i mycket dåligt skick på bänken utanför gallerian.

Vad Julia Skripal gjorde i Ryssland kommenterar inte polisen närmare. Neil Basu beskriver utredningen som ”extremt utmanande” och ”komplex” – och ber nu allmänheten om hjälp att fylla i luckorna.

Röd BMW

Bland annat vill polisen ha information om ex-spionens bil, en röd BMW. Iakttagelser som gjorts mellan 13 och 13.45 på söndagen är av särskilt intresse.

Enligt poliskällor till Daily Mail misstänker man att Sergej Skripal kan ha förgiftats när han tog i dörrhandtaget till sin bil som hade smorts in med dödligt nervgift.

Utredningen väntas pågå i flera veckor och invånarna i Salisbury får räkna med poliser och avspärrningar under lång tid.

Huvudfokus är att klargöra hur det kemiska vapnet använts, rapporterar Sky News.

38 har fått vård

Det kommer att dröja innan någon misstänkt namnges.

– I det här skedet vill vi inte peka ut någon intressant person eller misstänkt gärningsman, säger Neil Basu.

Enligt polisens senaste sammanställning har totalt 38 personer fått vård efter att ha varit i kontakt med nervgiftet.

Förutom far och dotter Skripal är det endast polisen Nick Bailey som skadats allvarligt.