Platser på Stockholms härbärgen fördubblas

Publicerad 2014-11-08

Antalet tiggare har fördubblats på flera orter sedan förra vintern, visar SvD:s rundringning.

Stockholms stad satsar 11 miljoner i kommande budget för att hjälpa fattiga EU-migranter.

Det blir dubbelt så många platser på härbärgena.

– Det är dags att höja ambitionsnivån, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.

Antalet tiggare har fördubblats i flera svenska orter, jämfört med förra vintern. Det visar en rundringning som SvD gjort.

Nu vill Stockholms stad fördubbla antalet platser på stadens härbärgen. Den nya satsningen ger 128 platser totalt, enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

”Berör alla stockholmare djupt”

– Det är ett arbete som är i startskedet. Det kan handla om andra lokaler också utanför de befintliga härbärgena eller en utökning på de härbärgen som finns. Vi hoppas också kunna ge människor möjlighet att äta ett mål mat, duscha och tvätta sina kläder, säger hon.

Härbärget Vinternatt i Hjorthagen har 64 platser. Det räcker inte för att husera den ökade strömmen av EU-migranter i vinter, menar Åsa Lindhagen.

– Det är fler människor här i dag än tidigare. Det är dags att vi höjer ambitionsnivån. Det här berör alla stockholmare djupt och jag tror att många vill se en förändring.

”Räcker inte med fler sovsalar”

Men hjälpen riskerar att bli missriktad, menar Rickard Olseke, expert på EU-migration. De romer som tigger i Sverige består ofta av familjer eller större grupper som inte väljer enskilda sovplatser i första hand.

– I nuläget består Vinternatts härbärge av stora sovsalar som används i huvudsak av män. Det är inte en välkomnande miljö för varken enskilda kvinnor eller familjer. Risken blir att man inte når de mest utsatta.

Familjebostäder eller enskilda sovsalar för kvinnor är ett bättre alternativ, menar han.

– Om man vill hjälpa de mest utsatta måste man börja titta på alternativa boendeformer. Det räcker inte med fler sovsalar.

Diskuterar tak över huvudet-garanti

Åsa Lindhagen är medveten om problematiken, säger hon.

– Det är något vi måste titta närmare på. Vad är orsaken till att folk inte söker sig till Vinternatt? Vad finns det för behov hos gruppen? Det är viktigt att föra en dialog med de som berörs.

Stockholms stad diskuterar också en tak över huvudet-strategi för fattiga EU-migranter, liknande den som finns för personer bosatta i Stockholm.

Hur skulle det gå till?

– Det är en ambition att se på detta ur ett mer långsiktigt perspektiv. Exakt vad det innebär vet jag inte i nuläget. Jag tror att det är svårt att genomföra men absolut något att fundera på, säger Åsa Lindhagen.

Även Linköping, Malmö, Uppsala och Norrköping uppger att antalet tiggare ökat dramatiskt jämfört med förra året. Men hjälpen skiljer sig åt mellan kommunerna. I Malmö finns inga särskilda boenden för EU-migranter och Norrköping saknar akuta boenden, skriver SvD.