Petersen: Hökmark är naturligtvis helt extrem

Publicerad 2014-05-21

Det var en debatt som väckte starka känslor och gick rakt in mitt hjärta. Kanske för att Aftonbladet valde att konfrontera toppkandidaterna i EU-valet med de frågor som enligt en opinionsundersökning engagerar unga människor mest: Social trygghet, övervakning och miljö.

Moderaternas Gunnar Hökmark och Kristdemokraternas Lars Adaktusson – vilken samkörd gubbduo! När andra talade sig varma för att EU ska ha bindande miljömål för koldioxidutsläpp, energieffektivisering och förnybar energi var deras budskap i korthet: Vi vill inte att EU ska göra någonting. Eller i alla fall så lite som möjligt.

Socialdemokraternas Marita Ulvskog sammanfattade det hela bäst: ”Hökmark och Adaktusson vill fortfarande bygga ett samhälle på rykande skorstenar.”

I övervakningsdebatten hade Piratpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett solklart övertag. De har hela vägen varit motståndare till det datalagringsdirektiv som EU-domstolen nu har förklarat kränker de mänskliga rättigheterna. Miljöpartiets Peter Eriksson krävde att den svenska regeringen ber om ursäkt till svenska folket.

När Soraya Post från Feministiskt Initiativ talade om skånepolisens olagliga registrering av romer svarade Sverigedemokraternas Peter Lundgren att ”brottsförebyggande arbete” behövs. Det säger allt om partiets rasism.

Även i frågan om fri rörlighet avslöjade sverigedemokraten sig. Visst är det bra att ”vi” kan köra till Spanien utan att behöva visa våra pass. Men i den andra riktningen – alltså hit – kommer det bara knark, vapen och trafficing. Det är förbluffande att Peter Lundgren inte passade på att dra några lögner om ”organiserat” tiggeri. Har den senaste veckans stora folkliga protester gett resultat?

När det gällde social trygghet – alltså hur EU ska kunna gå från kris till sysselsättning – hamnade Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog i sin gamla vanliga pajkastning om vem som har gjort mest fel: Socialdemokratiska eller borgerliga regeringar.

Hökmark är naturligtvis helt extrem som inte ser att samhället behöver satsa sig ur krisen. Där borde Ulvskog ha lyft sig över käbblet och talat om vilka investeringar som måste till. Det gjorde Peter Eriksson. ”Satsa på utbildning, transporter och energisystem”, sa han och fick medhåll av både Folkpartiets Marit Paulsen och Centerns Kent Johansson.

Lars Adaktusson, som bygger hela sin EU-valskampanj på sin påstådda journalistiska saklighet, var debattens fuling. Han gjorde ett misslyckat försök att klumpa ihop Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna på grund av EU-motståndet.

Det svarade Vänsterpartiets Malin Björk elegant på: ”Genom att säga så legitimerar du Sverigedemokraterna. Och kan du inte skilja på vänsterpolitik och brunhöger kommer du att få problem i EU-parlamentet.”

Ja, det var en debatt som väckte känslor. Och som därmed placerade EU-valrörelsen där den förtjänar: I politikens absoluta hetluft. Härifrån kan valdeltagandet bara gå uppåt.