Miljöpartiet vill stoppa flaskvattnet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

"Vattnet är dyrt, miljöskadligt och av varierande kvalitet"

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting tycker att flaskvattnet är ett hälsoproblem. Vattnet är dyrt, tillverkningen av flaskorna är energikrävande och transporterna är miljöskadliga.

- Landstinget vill vara ett miljöföredöme. Då bör nästa steg bli att stoppa inköp av flaskvatten, säger miljöpartisten Åke Askensten.

I en motion till landstinget hävdar Askensten att det är främst transporter av flaskvatten som skadar miljön och ger hälskoskadliga utsläpp. Svenskarna konsumerar flaskvatten som resulterar i omkring 10 000 långtradartransporter per år.

- Sedan tillkommer tillverkningen av plast- och glasflaskor som är energikrävande, liksom avfallshanteringen, säger Åke Askensten.

Höga bakteriehalter

Undersökningar visar också att kvalitén på vattnet är mycket varierande, ofta med låg mineralhalt. Dessutom visar tester att att flaskvatten kan ha höga bakteriehalter, enligt Askensten.

Han tar San Francisco som ett gott exempel där stadens förvaltningar inte får köpa flaskvatten. Bara den ekonomiska besparingen blir motsvarande 3,5 miljoner kronor per år.

Stockholms läns landsting bör enligt Askensten följa detta goda exempel och dricka kranvatten i stället.

ANNONS