Odla i norr? Välj finskt!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-19

Finska bär och buskar håller för norrländsk kyla

SKOGENS GULD Hjortron kan vara svåra att odla, men det går. Dessa klarar sig ända upp till växtzon 8.

Nu blir det lättare för dig som bor i norra Sverige att odla bär- och prydnadsbuskar.

Tåliga och vinterhärdiga växter från Finland blir allt vanligare på handelsträdgårdarna i norr.

Snöbollar på buske Den finska snöbollsbusken är härdig och klarar sig till och med i växtzon 8.

Att hitta vinterhärdiga och tåliga bär- och prydnadsbuskar i Sverige som lämpar sig i växtzon sju och åtta har tidigare inte varit det lättaste. Det har funnits ett litet antal, men sortimentet har varit realtivt skralt och därför har många i stället valt att ta bilen eller båten över till Finland.

– Sedan gränsen till Ryssland öppnades har man hittat en guldgruva av nyttoväxter som vi i Finland har tagit tillvara på, säger Leif Blomqvist som driver Blomqvist Planskola i Lepplax, Finland och har skrivit boken Trädgårdens bär.

Bra förutsättningar

Nu är det även möjligt att köpa finska och finsk/ryska bär- och prydnadsbuskar på flera handelsträdgårdar i Norrbotten och Västerbotten.

– Norrland har bland de bästa förutsättningarna i världen för att odla bär. Skälet till att de finsk/ryska buskarna lämpar sig så bra just i norr beror på att Finland har liknande väderförhållanden som norra Sverige – ljusa långa dagar i kombination med svala nätter gör att bären får mycket arom och sötma, säger Leif Blomqvist.

Friska buskar

Även tåliga och vackra prydnadsbuskar som är vinterhärdiga upp till zon åtta är eftertraktade.

– Genom att köpa en prydnadsbuske som är anpassad efter ett kallare klimat får du en buske som är frisk och får vacker blomning trots en kall och dålig vinter. Du vet att den blommar nästa år, säger Kjell Wickman, på Wickmans Plantskola i Närpes, Finland.

Så planterar du dina bärbuskar

Finaste prydnadsbuskarna

Så planterar du dina prydnadsbuskar

Följ ämnen i artikeln