Breiviks koder ett mysterium

Publicerad 2012-05-10

Massmördaren Anders Behring Breivik har angett 46 gps-koordinater med tillhörande krypterad text i sitt manifest.

Massmördaren Anders Behring Breivik har angett 46 gps-koordinater med tillhörande krypterad text i sitt manifest.

Det uppger norska tidningen Dagbladet.

– Om koordinaterna är korrekta borde polisen kunna få en bild av vad de syftar till, säger datasäkerhetsexperten Joakim von Braun.

Kryptologer inom det norska försvaret har försökt lösa gåtan med Breiviks kod, utan att lyckas. Den norska säkerhetspolisen PST har också försökt knäcka de påstådda koderna i manifestet.

I dag är den norska säkerhetspolisen osäker på om det ens rör sig om koder, uppger norska Dagbladet.

”Behöver kodkarta”

De 46 gps-koordinaterna är inte krypterade, utan visar bland annat på två platser i Oslo centrum och en plats i Stockholm nära LO-borgen. Norska försvaret och polisen har försökt ta reda på om det är krypterad text intill gps-koordinaterna, och om krypteringen i så fall förändrar gps-koordinaterna.

– Breivik har förklarat för polisen att man behöver en särskild kodkarta för att lösa krypteringen. Platserna som gps-koordinaterna pekar mot, så som de framstår i manifestet, är inte nödvändigtvis samma platser som de leder till om man har kodkartan för att korrigera varje koordinat, säger Breiviks försvarsadvokat Tord Jordet till Dagbladet.

”Kan vara fejk”

Joakim von Braun, svensk expert på datasäkerhet, säger:

– Eventuellt kan man tänka sig att det är något lurt med det hela, för att dra på sig polisens resurser. Man undrar varför han behöver gps-koordinater för att märka ut något, i stället för gatuadresser. Det kan vara fejk han har sysslat med.

– Men om koordinaterna är korrekta och texterna krypterade, så borde polisen i alla fall kunna få en bild av vad koordinaterna syftar till. Det borde inte vara vansinnigt svårt. De borde kunna utröna någon form av kategorier — om det är organisationer, motståndare eller vänner det handlar om — även om de inte kan knäcka själva texten, säger von Braun.