Här har ingen fått hjälp, Bildt

Uppdaterad 2012-03-20 | Publicerad 2012-03-11

Lundin Oils påstådda insatser märks inte på Bentius sjukhus

BENTIU. Bentiu State Hospital är en filial till helvetet där änglar i vita rockar för en hopplös kamp mot barnsängsfeber.

I en skrubb med kala väggar sitter överläkaren Peter Gat Kouth.

När vi går längs de slitna sjukhus­längorna är vi spända på hur vi ska tas emot. Som hjältar?

Vi är ju från samma land som Lundin och Carl Bildt; företaget som enligt egen utsago sponsrat sjukvården i regionen, och utrikesministern som hävdar att han skapat fred och välstånd i Sudan och Sydsudan.

Det visar sig att svenskarnas insatser gått Peter Gat Kouth förbi.

– Det är brist på absolut allt. Hela delstaten är vårt upptagningsområde och resurserna räcker inte på långa vägar.

Bara ett stenkast härifrån finns en av Afrikas största oljefyndigheter. Hur har det kommit befolkningen till del?

– Inte alls. Vi har inte ens den allra enklaste medicin. Eller utrustning. Ibland blir vi lovade läkemedel, men de försändelserna kommer sällan fram.

Flera internationella oljebolag har varit etablerade här. Hur har de bidragit till hälsovården?

– Vi har inte märkt av dem. Undantaget är ett indiskt bolag som en gång bekostade transporten av medicin från Juba till Bentiu.

Många nyfödda undernärda

Mary Wiajuacni Paan är jourhavande barnmorska. Hon är stolt över alla barn som fötts det senaste dygnet.

– Det är tufft att jobba här. Om det föds tvillingar, så överlever ofta bara den ena. Tyvärr, men det är regeln.

Hon säger att många av kvinnorna lider av malaria. Och att många av de barn som överlever snart kommer att läggas in på sjukhuset igen – på grund av undernäring.

Förlossningsavdelningen är en smutsig sal där flugor surrar över bäddarna.

Här ligger ett 20-tal kvinnor. Några ammar sina nyfödda. Andra stirrar in i väggen med slocknad blick.

Det är de vars barn dog i samband med förlossningen.

Nu är de ensamma med sin sorg: här finns ingen som kan trösta eller visa en väg ut ur smärtan.

Statistiken är förkrossande: barnadödligheten i Sydsudan är en av de högsta i världen. Enligt FN är mödravården i landet världens mest eftersatta.

”Vi byggde en hälsoklinik”

I Sydsudan letar vi förgäves efter de projekt som Lundin Petroleum säger sig ha genomfört. De är antingen avslutade eller så har de flyttat.

Det enda vi kan lokalisera är ett slitet annex till universitetet i huvudstaden ­Juba. Men där finns bara en sekreterare som säger att hon inte får uttala sig.

Tillbaka till oljebolagens ansvar.

Maria Hamilton, informationschef på Lundin Petroleum, uppger att bolaget visserligen inte samarbetat med centralsjukhuset i Bentiu men i gengäld drivit andra hälsoprojekt i området:

– När vi var verksamma i Sudan hade vi ett ambulerande team av fem doktorer samt sjuksköterskor som förflyttade sig mellan de olika byarna för att bistå med medicinsk hjälp på plats. Detta ledde i sin tur till att vi byggde en permanent hälsoklinik för lokalbefolkningen.

”Bara armén fick vård”

Uppgifterna får professor Leben Moro, ledande forskare på oljerelaterade konflikter, att gå i taket.

– Oljebolagens sociala projekt har enbart gjort skada. Det stämmer att de inrättade mobila hälsokliniker. Men eftersom kriget fortfarande pågick var det bara ­armén och soldaternas anhöriga som fick tillgång till vården.

Professorn är också skeptisk till de brunnar som Lundin byggde.

– Det som hände i Unity State var att arabstammar som dittills varit nomader upptäckte att det var praktiskt att bo bredvid en vattencistern. Så de slog sig ned där och drev med sina kalasjnikovs bort alla som tidigare bott där.

– I slutändan var det bara ockupations­armén och cementerade krigstillståndet.

Maria Hamilton bestrider detta och menar i stället att de brunnar och filtreringsanläggningar som byggdes var tillgängliga för alla.

– De användes av såväl lokalbefolkningen som av enskilda organisationer som verkade i området.

Lundins program i Sudan

Här är projekten som enligt Lundin ­Petro­leum ingick i företagets utvecklings- och humanitära program 2001–2002 i södra ­Sudan.

Huvudmålen var, ­enligt Lundin Petro­leum att:

... bidra till att förbättra hälsa, hygien, undervisning och livskvalitet för de då­varande och framtida invånarna i området för verksamheten, Block 5 A, Unity State.

... bidra till ekonomisk och ­social utveckling i området.

... bidra till vänliga förbindelser mellan företaget och invånarna.

2001 startades främst färskvatten och hälsoprojekt i Block 5 A i Unity State och sedan 2002 även i Rubkona/Bentiu-området.

Källa: Lundin Petroleums egna uppgifter

Lundins kritiserade affärer

Lundin i Etiopien

Lundingruppens bolag Africa Oil har flera kontrakt med den etiopiska regeringen om att söka efter olja och gas i Ogaden. Där bor främst människor av somalisk etnicitet som sedan många år kämpar för självständighet. Media och NGO:er tillåts inte besöka området.

Lundin i Iran

När Lundin Oil blev Lundin Petroleum 2002 fanns två tillgångar kvar i företaget: oljefält i Sudan och Iran. Verksamheten avbröts när man inte fann varken olja eller gas.

Lundin i Libyen

Oljefälten i En Naga North och West är bland de största fynden i företagsgruppens historia.

Lundin i Somalia

Lundinbolaget Africa Oil har tillstånd att leta olja i två områden i Puntland. Kritik har riktats mot avtalet eftersom att det skrevs under av Puntlands regering och parlament utan godkännande av den somaliska regeringen.

Lundin i Sudan

1997 började Lundin Oil leta olja i Block 5 A i södra Sudan. Landet befann sig i inbördeskrig och det är verksamheten där som Internationella åklagarkammaren utreder.

Lundin i Syrien

Tanganyika Oil, som ingick i Lundingruppen, såldes för 2,1 miljarder dollar till det kinesiska företaget Sinopec 2008. Lundingruppen beskriver transaktionen som en av de tre största i företagsgruppens historia.

Lundin i Demokratiska republiken Kongo

Sedan 1997 har Lundin varit aktiva i Tenke Fungurume, ett gigantiskt gruvprojekt i den Demokratiska Republiken Kongo (DRC), som kritiserats hårt av människorättsorganisationer.

Lundin i Eritrea

Genom bolaget NGEx Resources Limited har Lundin Group tillstånd av Eritreas regering att bryta guld, koppar, pottaska och andra mineraler. Landet styrs av president Isaias Afewerki som sedan självständigheten 1993 inte tillåtit ett enda demokratiskt val.

-

En förundersökning pågår mot olje­bolaget Lundin Petroleum, tidigare Lundin Oil. Åklagare Magnus Elving ska ta ställning till uppgifter om mord och folkfördrivningar i Syd­sudan.

Frågan: Är bolaget skyldigt till folkrättsbrott här?

  Aftonbladets Leo Lager­crantz, Jens Christian Brandt och ­Magnus Wennman har återvänt till platsen för de misstänka brotten.

De har träffat offren som vittnar om mord och fördrivning när Lundin kom till trakten.

 I dag söker teamet efter Lundins påstådda hjälpinsatser i Sydsudan där de tjänade hundratals miljoner på oljan.

Detta samtidigt som journalistkollegorna Martin Schibbye och Johan Persson sitter i ett etiopiskt fängelse. Deras brott: De sökte sanningen om Lundins verksamhet i etiopiska Ogadenprovinsen.