Borg presenterade miljardsparpaket

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-02-20

Höjd skatt på alkohol och tobak – och sänkt studiemedel för studenter.

I dag presenterade finansministern ett sparpaket på 9 miljarder kronor.

– Arbetande studenter kan ha en god ekonomi, säger Anders Borg.

– Regeringen har kört huvudet i väggen, säger Magdalena Andersson (S).

Finansminister Anders Borg (M) presenterade i dag regeringens sparpaket på 9 miljarder kronor, med flera skattehöjningar på bland annat alkohol och tobak.

300 kronor mindre

Regeringen tar även bort avdrag för privat pensionssparande, och sänker studiemedlen med 300 kronor per månad för studenter – vilket är det mest kritiserade av förslagen.

– Vi höjer samtidigt studielånet med 1 000 kronor och med möjligheten för studenter att tjäna upp till 14 000 kronor i månaden kan arbetande studenter ha en god ekonomi, sa Anders Borg under presskonferensen som hölls under förmiddagen på Finansdepartementet i Stockholm.

Regeringen vill även minska ökningen av anslagen till myndigheter, och ta bort möjligheten till gruppregistrerad moms för mervärdersskatt.

"Vi är i en ny fas"

Varför väljer ni att höja skatter just nu?

– Vi har haft en svag internationell utveckling då det varit nödvändigt att stötta svensk ekonomi. Det gör vi även 2014 med breda utgiftssatsningar och vissa skattelättnader. Nu blickar vi framåt och vill göra förbättringar i utbildningssystemet men också skapa förutsättningar för människor att få jobb och nu är vi i en ny fas där vi måste redovisa reformer krona för krona. Det måste vi göra vid den här tidpunkten, säger Anders Borg till Aftonbladet.

Att studenter blir mer skuldsatta, hur ser du på det?

– Vi har väldigt kraftigt förbättrat studenternas möjligheter att arbeta. Man kan tjäna över 14 000 kronor i månaden i dag och samtidigt få sina studiemedel. Nu vill vi höja studielånen med en 1 000-lapp och det är ju en rätt stor förbättring av studenternas ekonomi. Då måste det finansieras.

"Hela regeringen bakom"

Centerpartiet och Kristdemokraterna har kritiserat skattehöjningarna utåt och velat hålla en dörr fortsatt öppen för ytterligare skattesänkningar inför valet. Men enligt Anders Borg står samtliga allianspartier bakom dagens skattehöjningar.

– Det här är hela regeringens förslag naturligtvis, annars skulle jag inte presentera dem, sa Borg.

Allianskollegan Fredrick Federley gick dock ut och reagerade kraftigt:

– Det Moderaterna gör kan inte ses som något annat än en ren provokation gentemot de tre mindre allianspartierna. Det är att köra in spaden i ögat på oss, sa han till Svenska Dagbladet.

Sparpaketet presenterades i samband med en presentation av en prognos över det ekonomiska läget för Sverige. Enligt Borg tyder allt på att ekonomin internationellt återhämtar sig och en ökad tillväxt i Sverige framöver.

"Kan inte förstå"

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, säger att det med sparpaketet är "uppenbart att regeringen kört huvudet i väggen".

Hon är främst kritisk till sänkningen av studiemedlet.

– Jag kan inte förstå hur regeringen kan låta unga studenter belåna sig för att stoppa igen hålen som Anders Borg skapat i ekonomin. Dessutom skär man ned på högskoleplatser. Jag undrar vad regeringen har emot högre utbildning.

Hon kritiserar även Anders Borg och regeringen för att vara alltför optimistisk i sina ekonomiska prognoser. Hon visar på en presskonferens hur prognoserna reviderats successivt från 2011.

– Att Anders Borg nu säger att allt kommer vara bra 2018 säger ingenting, säger Andersson.

Löfven: "Horribelt"

Aftonbladet mötte även S-ledaren Stefan Löfven under dagen.

Anders Borg föreslår i dag höjda skatter på flera områden. Vad säger du om det?
– Det här är inte ens seriöst. Så sent som i december i fjol slogs de för att få igenom ytterligare en skattesänkning och nu ett par månader senare kommer de på att det behövs en skattehöjning. Dessutom så lämnar man en del av räkningen till studenterna och säger att "när vi nu har lånat upp så mycket och har underskott i statens finanser, ett stort hål," ja då lämnar man en del utav räkningen till studenterna och säger att de får ta mer lån och får sänkta bidrag. Det är horribelt.

"Game over för regeringen"

Gör inte det här att det blir svårare för er i valrörelsen?
– Nej, vad skulle det svåra vara?
Att ni inte kan angripa dem för skattesänkningar?
– Det är det som är så konstigt, det låter nu som att det vore det. De säger att "man vet inte men att det blir inga skattesänkningar de två första åren" och så kommer man med några delar, punktskatter till exempel, dem har vi inte något emot. De har ett stort hål i statens finanser och de har det i en tid då vi har en ganska bra tillväxt, 2,5 procent. Det visar bara att deras politik inte har fungerat. De ville sänka skatten så sent som i december men nu står de där, de har kapsejsat, det är game over för den här regeringen.

MP: "Ett hån mot studenterna"

Däremot kommer ingen S-kritik mot förslaget om sänkt avdrag för privat pensionssparande.

– Det kan finnas argument för den reformen, säger Andersson.

Miljöpartiet höll även en presskonferens i riksdagen i samband med Borgs besked.

MP:s ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund säger:

– Man måste se till regeringens track record. Man har sänkt skatter för 140 miljarder och för bara sju veckor sedan kämpade man livet ur sig för att få sänka skatten med ytterligare 15 miljarder. Det här är verkligen ett uppvaknande under galgen.

Språkröret Åsa Romson säger:

– Att ta 300 kronor från en student när man samtidigt sänkt skatten med flera tusen kronor för höginskomsttagare är inget annat än en desperat åtgärd, och ett hån mot Sveriges studenter.

– Vi går till ett tydligt val i höst: om det är de som tjänar över 50 000 som ska betala för en bättre skola, eller är det studenterna som ska betala, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

V: "Styrs av valtaktik"

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet:

– Det är tydligt att regeringens ekonomiska politik nu styrs av valtaktik helt och hållet, och inte av det ekonomiska läget. Och det är beklagansvärt.

Han anser också att minskningen av bidragsdelen av studiestödet riskerar att få färre att studera.

– Särskilt om man kommer från ett hem med låga inkomster där man inte kan hjälpa den studerande ekonomiskt. Då kan det bli så att man tvekar. Vi vill ju se den motsatta utvecklingen med fler studerande.

Sjöstedt tar även upp höjningen av fordonsskatt för bilar som drar mycket bränsle.

– Det är positivt, men om man vill göra det som är bäst för miljön borde man premiera bilar som drar lite bränsle. I stället ser man det här som ett tillfälle att få in pengar.

Följ ämnen i artikeln