Taxibråk på Stockholms central

Uppdaterad 2014-05-09 | Publicerad 2014-05-08

Flera arga taxiförare blockerar just nu taxifickorna på Stockholms centralstation.

Förarna protesterar mot ett nytt kösystem.

– De är väldigt upprörda, säger Tina Remius, Aftonbladets reporter på plats.

Protesterna började under torsdagskvällen när flera taxibilar från Taxi Kurir blockerade ingången till köplatserna vid Centralstationen, utgång Vasagatan.

Stämningen är upprörd och diskussionerna har varit nära att utvecklas till slagsmål, enligt Aftonbladets reporter på plats.

– Folk är jättearga, säger Tina Remius.

"Tjänar inga pengar"

Konflikten grundar sig i ett nytt kösystem som infördes för tre dagar sedan. På en skärm kan kunderna välja vilket bolag de vill resa med, eller ta första lediga bil. Enligt Taxi Kurirs förare på plats gynnar systemet Taxi Stockholm.

– Det är bara Taxi Stockholm som tjänar pengar på systemet. Taxivärdarna trycker fram Taxi Stockholm. Vi väntar i flera timmar och tjänar ingenting. Det är fel i programvaran också, säger en förare.

– Jag har blivit spärrad för att jag strejkar. Men vad ska jag göra? Jag tjänar ju inga pengar, säger en annan.

Även Taxi Kurirs ledning är kritisk mot det nya systemet.

– Man har infört det här nya systemet, men inte talat om för oss hur det ska se ut. Om kunden inte aktivt klickar i Taxi Kurir kommer det en bil från Taxi Stockholm automatiskt, säger Karin Bergman, kommunikationsansvarig på bolaget.

"Ett missförstånd"

Men enligt Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen som administrerar taxifickorna på Centralstationen, rör det sig om ett missförstånd.

– Vi har infört en skärm för valmöjligheter för resenärer. De kan välja vilket taxibolag de vill åka med, om det ska vara en miljöbil och även andra tjänster. Det är nytt och vi har haft taxivärdar på plats som har hjälpt resenärerna. De har frågat vilket bolag kunden vill åka med och sedan knappat in det på skärmen. Tyvärr har då vissa förare trott att värdarna väljer åt kunden, vilket inte är fallet, säger hon.