Döda kommer till liv i valet i Zimbabwe

Publicerad 2013-08-01

Nu har de döda lagt sina röster i zombievalet.

Zimbabwes president Robert Mugabe anklagas för att ha tagit hjälp från andra sidan för att behålla makten.

– Man vet att det finns 100 000 namn på folk som är över 100 år eller döda i röstlängden, säger Sten Rylander, tidigare ambassadör i landet.

89-årige presidenten Robert Mugabe kämpar för mer tid vid makten med sitt parti Zanu-PF. Men nu växer kritiken mot valet och avsaknaden av transparens i valförberedelserna.

I juni rapporterade den oberoende zimbabwiska organisationen Research and Advocay Unit att det finns 100 000 personer som är över 100 år på röstlängderna. Många av dessa människor ska även ha varit döda sedan länge men kommer till liv på valdagen – vilket gett upphov till uttrycket zombievalet.

Enligt BBC Africa ska även samma personer förekomma både två och tre gånger i röstlängden.

Ville inte släppa röstlängden

Sten Rylander, tidigare ambassadör i Zimbabwe, berättar att vallängden inte offentliggjordes förrän kvällen innan valet. Valkommissionen har inte velat släppa på listan till oppositionen trots att det står skrivet i lagen.

– Jag tror att detta är en anledning till att man ville ha valet så här tidigt och hastade på. Ju mer tid man får på sig desto lättare blir det att upptäcka sådana här oegentligheter, säger Sten Rylander.

Enligt valkommissionens chef, Rita Makarau, ska den försenade listan dock ha påverkat alla partier lika mycket, skriver lokala medier.

Men röstlängden är inte det enda kring valet som kritiseras. Oppositionens Morgan Tsvangirai, partiledare för MDC-T och nuvarande premiärminister, anklagar valkommissionen för bristande tillgång till röstregistrering i de områden som är oppositionsvänliga.

"Få som registrerat sig"

En miljon zimbabwier med föräldrar födda i grannländer ska för första gången få rösta, men de har inte kunnat registrera sig, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är väldigt få som har registrerat sig, bara 6,4 miljoner människor av en befolkning på 13 miljoner. Det finns även folk som inte finns med, de som inte sägs få rösta och som tillbakavisats från lokaler, säger Sten Rylander.

Nu diskuteras även hur rösterna ska räknas. Vid valet 2008 räknades för första gången rösterna vid vallokalerna, där övervakningen sägs fungera som bäst. Det var även vid detta val som Zanu-PF förlorade parlamentsvalet.

Vid en räkning centralt sägs det kunna det bli mer fusk med valurnorna.

Mugabe själv har sagt att han ska dra sig tillbaka om han förlorar och insisterar på att han inte har fuskat, skriver lokala medier.

Mullvad i Mugabes parti

Under årets val har sociala medier blivit en viktig del. Baba Jukwa, en mullvad ur inom Mugabes parti Zanu-PF avslöjar konspirationer, valfusk och lämnar ut information via Facebook. Facebookfiguren har i dag 300 000 följare och enligt Sten Rylander pratas det om att det är här valresultatet kan komma att avslöjas först.

– Den här personen måste sitta högt upp i partiet och verkar ha tröttnat på Mugabe, säger han till Aftonbladet.

– Det här är en ny makt som inte fanns på samma sätt 2008. Det är många människor som sprider informationen vidare och det sprids snabbt och intensivt.

Klockan 17 på onsdagen stängdes vallokalerna. Om fem dagar väntas resultatet offentliggöras – men redan under torsdagen utropade Mugabes parti sig som vinnare.

Men det är få som ser på valet som rättvist, berättar Sten Rylander.

– Det är många som tror att det här inte kan bli ett trovärdigt val, på grund av alla de här problemen.