Hon varnar för katastrof

Publicerad 2013-10-11

Christine Lagarde

Trots förhandlingar kom ingen lösning USA:s budgetkris i går kväll. Men enligt en republikan som talat med Reuters kan det lösa sig i dag.

Samtidigt ställs nu nya krav på USA för att få till en lösning.

– Världen kan fortfarande inte tro att USA inte hittar en väg ut ur detta, säger Europeiska centralbankens chef Mario Draghi, enligt TT.

För tio dagar sedan tvingades den amerikanska statsapparaten att delvis stänga ner. Republikanerna, som har majoritet i kongressens representanthus, blockerade Vita husets budget.

På grund av det är nu 800 000 statsanställda ofrivilligt permitterade från sina arbeten.

Krisdatum nästa vecka

Enligt USA:s finansdepartement beräknas landet slå i skuldtaket på 16700 miljarder dollar om en vecka, den 17 oktober. Det skulle innebära en risk för att landet tvingas ställa in betalningar redan i slutet av månaden. Enligt flera bedömare skulle det snabbt skapa en ny allvarlig finanskris och en global recession.

Under torsdagen såg allting ut att få en tillfällig lösning. Republikanerna föreslog en sex veckor lång höjning av skuldtaket – utan krav på åtstramningar i budgeten. Kravet var däremot att demokraterna skulle sätta sig vid förhandlingsbordet. Enligt New York Times ville de förhandla med Obama om att minska statsskulden och se över skatterna.

– Vi har diskuterat en tillfällig höjning av skuldtaket i utbyte mot ett konkret åtagande från presidenten och senatens majoritetsledare att sätta sig ner och diskutera de påträngande problemen som hela det amerikanska nu ställs inför, sa John Boehner, republikansk talman i representanthuset till AP.

Obama sa nej

Förslaget innehöll däremot inget avtal om att sätta i gång de stängda delarna av statsapparaten. Och demokraterna vägrade gå med på förslaget om republikanerna inte fullt ut gick med på att öppna staten igen, skriver New York Times. Dessutom tvekade Obama på att republikanerna skulle kunna hålla sina löften. Flera Tea Party-anhängare har gått ut med att de att de inte under några som helst omständigheter kommer att gå med på att höja skuldtaket – om inte Obama går med på att ändra Obamacare.

"Efter diskussionerna om en eventuell väg framåt togs inga bestämda beslut. Presidenten ser fram emot att göra fortsatta framsteg tillsammans med medlemmar av båda sidorna", skrev Vita huset i ett uttalande sent i natt.

Republikan: Det kanske löser sig på fredag

Men förhandlingarna fortsatte under natten. Och sent i natt kom nya uppgifter om att det kanske trots allt går framåt.

–  Det var en väldigt vuxen diskussion. Båda sidor säger att de tror på det här, säger republikanen Hal Rogers, till Rogers efter nattens möten.

En annan, icke namngiven, republikan säger till Reuters att allting till och med kan lösa sig under fredagen.

Samtidigt kommer nya röster som kräver en snabb lösning. Internationella Valutafondens Christine Lagarde, världsbankschefen Jim Yong Kim och ekonomiska ledare från Kina, Europa och Latinamerika varnar för en potentiell katastrof om Washington tvingas skära ner utgifter eller inte kan betala sina skulder.

– Världen kan fortfarande inte tro att USA inte hittar en väg ut ur detta, säger Europeiska centralbankens chef Mario Draghi, enligt TT.