Mikrovågsvapen kan slå ut Kims robotar

Publicerad 2017-12-06

Experter tror att USA:s experimentella mikrovågsvapen kan stoppa Nordkoreas robotar.

Tekniken diskuterades på ett möte i Vita huset i somras, uppger källor för NBC News.

– De här kraftfulla mikrovågsignalerna är väldigt användbara för att störa och möjligtvis även slå ut elektroniska kretsar, säger Mary Lou Robinson, forskare vid USA:s flygvapen.

I förra veckan provsköt Nordkorea sin mest avancerade interkontinentala ballistiska robot hittills. Diktatorn Kim Jong-uns mål är att utveckla en kärnvapenbärande robot med kapacitet att nå det amerikanska fastlandet. I takt med framstegen ökar spänningen på Koreahalvön.

USA har redan robotförsvarssystem på plats i Sydkorea och på ön Guam. Men undersöker även andra möjligheter för att kunna bekämpa de nordkoreanska robotarna.

Mikrovågor togs upp som ett alternativ under ett möte i Vita huset i augusti, avslöjar två källor med insyn för NBC.

Vapnet benämns ”Champ” och placeras i en kryssningsrobot som avfyras från ett bombplan. Projektilen har en räckvidd på drygt 1100 kilometer. Genom att flyga in i fientligt luftrum på låg höjd och skicka ut mikrovågor kan den slå ut elektronik. Det förklarar Mary Lou Robinson, ansvarig för vapnet vid det amerikanska flygvapnets forskningslaboratorium i Albuquerque, för NBC News.

Enligt experter kan vapnet, som ännu inte är i bruk, förstöra de elektroniska kretsarna i såväl själva roboten som i utrustningen i kommandocentralen på marken.

Testades 2012

USA har utforskat möjligheten att använda mikrovågor som vapen i ett par årtionden. I exempelvis Irak och Afghanistan har mikrovågssändare använts för att förstöra sprängladdningar och mindre drönare.

Ett problem är att göra vapnet litet nog för att rymmas i en kryssningsrobot och samtidigt förse det med en tillräckligt stark energikälla.

”Champ” har varit under utveckling sedan april 2009, rapporterar NBC. Ett lyckat test genomfördes i oktober 2012. En mikrovågsbestyckad robot avfyrades från ett bombplan av typen B-52 över ett övningsområde i Utah. Målet var kulissbyggnader riggade med datorer och kommunikationsutrustning.

– Det blev precis som vi trodde att det skulle bli. Vi hade flera olika typer av mål i byggnaderna, och vi förutsade med nära 100 procents säkerhet vilka system som skulle påverkas, vilka som skulle haverera och så vidare, säger Mary Lou Robinson till NBC.

Kort räckvidd

Testet är det enda som offentliggjorts av försvarshögkvarteret Pentagon. Men ytterligare övningar har genomförts genom åren och tekniken har tagit stora steg framåt sedan dess.

Mary Lou Robinson förklarar för NBC News att hon är övertygad om att vapnet fungerar som det ska, men att mikrovågornas korta räckvidd är ett bekymmer. För att skada elektroniken i exempelvis en avfyrningsramp måste sändaren vara ”nära”. Hur nära är hemligstämplat.

ANNONS