Ge huset en HÄLSOKUR

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

Så här gör du för att skydda husgrunden från vatten och mögel.

Det kostar stora pengar. Tomten blir som en krigszon. Och efteråt syns det inte ens att du kostat på huset en massa pengar.

Men huset mår mycket bra när det är gjort.

Vi talar om dränering och nytt fuktskydd för husgrunden – alla husägares fasa. Hus­äga­re och spekulanter pratar om det ungefär som man pratar om en ny influensa som är på gång. Går man på en husvisning så kan man ge sig den på att man hör det oroliga tisslet och tasslet från spekulanter som viskar: ”gräva om…” mummel, mummel, ”fuktgenomslag…”, ”dyrt…”.

Dränering av husgrunden är ett stort ingrepp som naturligtvis kostar en del. Det tar förhållandevis lång tid och förvandlar tillfälligt tomten till ett kaos. Häckar måste klippas ned för att grävskopor ska kunna ta sig in, växter flyttas. Entrétrappor behöver tas bort. Men när man börjar nagelfara källarens innerväggar kan man förstå nödvändigheten.

Mögelangrepp hotar

Gör man inte en omdränering när det krävs så kommer man att få problem med fukt, mögel, vittrande puts och betong samt allvarliga skador på grunden. Och mögel kan skapa mycket svår ohälsa, det ska man ha i minnet.

Har mögel en gång uppkommit måste det behandlas, även om man stoppar tillförseln av fukt.

En tröst är att när omdränering och fuktskydd väl är utfört så behöver det inte göras om på åtskilliga decennier. Och det finns skäl att avdramatisera omdränering. Det är egentligen inte så komplicerat som det verkar.

Unken doft

Hur vet man då att det är dags?

Du märker de första indikationerna genom en unken doft i källaren. Du kan även märka det visuellt på fuktgenomslag, mörka fläckar på väggen. I allvarligare fall kan det till och med läcka in vatten som samlas i små pölar på källargolvet.

Husgrunden är utsatt från flera håll. Fukt tillförs nerifrån av grundvatten, från sidan genom markfukt, uppifrån av regn och sprickbildning i marken. Läckage kan också uppstå vid skador på den yttre fasaden eller genom att vatten på annat sprids mellan yttervägg och innervägg, vilket i sin tur gör att fukt kan påverka grunden. Ofta kan fuktgenomslagen bero på att uppträngande grundvatten inte förs bort som det ska. Stuprör kan ha satts igen och regnvatten leds inte bort – många glömmer bort att dräneringssystemet och dagvattensystem mår bra av att spolas en gång om året. Somliga föråldrade system på gamla hus kanske inte ens har spolbrunnar.

Bra med besiktning

Hus byggda tidigare än mitten av 1970-talet har oftast sämre fukskydd. Riktigt gamla hus – och faktiskt hus ända fram till 1960-talet – kan sakna skydd helt. Gamla asfaltskikt på ytterväggarna vittrar naturligtvis också med tiden.

Bästa sättet att avgöra grundens kondition är att anlita en besiktningsman. Han kan avläsa orsaker till skadorna och vet vilka insatser som krävs.Eftersom grävjobbet är omfattande och har stor påverkan på tomtens utseende, är det klokt att göra allt dräneringsrelaterat jobb samtidigt.

Även om det bara är problem med fuktskyddet måste man ändå gräva ända ned till grundens lägsta punkt och då är det lika bra att byta dräneringssystemet också, eftersom det kan skadas vid grävningen. Nya rör är en liten kostnad i sammanhanget.

Kolla nivåskillnaden!

När det gäller dränering finns det generellt bara ett sätt att gå tillväga. Man behöver inte bekymra sig över olika sorters tekniska lösningar utan kan följa en princip som är gemensam för nästan alla hus.

Vad man dock måste tänka på inför anslutningen till det kommunala systemet är nivåskillnaden mellan husets system och det kommunala.

I värsta fall ligger husets system under den så kallade uppdämningsnivån och då behövs en backventil som skydd. Ligger det ännu lägre, under kommunens anslutningspunkt, behövs det även en pump (Se rutan intill).

Kallasfalt och luftspalt

När det gäller fuktspärr och isolering finns flera tillvägagångssätt och material. Man kan vämeisolera om källaren ska användas som boningsyta, men det ska den inte i fallet som beskrivs i steg-för-steg-instruktionen. Därför har vi valt att fuktskydda med kallasfalt och sedan täcka med en fuktisolermatta som ger en luftspalt. På följande sidor ser du hur experterna från Byggmax går tillväga.

I samarbete med

Följ ämnen i artikeln