Jobbar för gratis mensskydd till unga

Publicerad 2016-02-03

”Mens ska inte kosta pengar”

Initiatvtagarna Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang.

Fem 17-åringar från Malmö kämpar för att unga i hela Sverige ska ha rätt till gratis bindor och tamponger.

– Män betalar inte för att de är män. Varför ska kvinnor betala för att de är kvinnor?

Ida Lyng Bengtsson, 17, är en av initiativtagarna till projektet.

Ida Lyng Bengtsson är en av initiativtagarna till namninsamlingen och Facebookgruppen "Mens ska inte kosta", där målet är att få ungdomsmottagningar runt om i landet att dela ut gratis mensskydd till kvinnor under 23 år.

– Det ska fungera på samma sätt som med kondomer, att de köper in och ger till unga. Att alla under 23 år ska ha möjlighet att i en trygg och lugn miljö kunna hämta ut detta, säger hon till Aftonbladet.

Vill påverka

Allt startade som ett skolprojekt men har snabbt växt sig större än så. På bara några dagar har över 550 unga skrivit under – både i Sverige och Norge.

– Flera norska medier har uppmärksammat projektet och gjort att även folk från Norge skrivit under.

Hur kom ni på idén?

– Vi jobbar med något som heter påverkansprojektet i skolan där vi har fem veckor på oss att påverka något i samhället som vi inte tycker är helt optimalt. Och det här ämnet var det enda som alla höll med om.

Vill nå så många som möjligt

Responsen på projektet har varit blandad men mestadels positiv.

– De som har varit negativa har mest kommit med ”ska dom få, ska vi få”-argument. Killar som pratat om ansiktsbehåring och att de i så fall ska ha gratis rakhyvlar. Men det har ju inte med saken att göra – och kvinnor rakar sig ju också, säger Lyng Bengtsson och fortsätter:

– Det är nästan ännu större press på att kvinnor ska vara rakade. Men mitt enda svar till de är att visst, om ni brinner för frågan – kör på det. Jag skulle också gärna ha gratis rakhyvlar.

Nu hoppas gruppen på att få ihop så många namnunderskrifter som möjligt för att sedan skicka in listan till UMO och även till stora produkttillverkare som Libresse och OB.

– Vi ska också försöka sprida insamlingen så mycket vi kan och förhoppningsvis få fler att hjälpa oss.