Roger, 48: Det kom barn och vuxna på en liten gummibåt

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-07-27

Varje dag kommer närmare 500 flyktingar till grekiska Lesbos.

Roger Skoglund, 48, är en av semestergästerna på ön som berörts av deras öde.

– Vid en sönderskuren gummibåt flöt en napp, det är sånt som fastnar hos en, säger han.

Researrangörer som ordnar charter till ön tar resenärerna till vad de kallar för en dold ”grekisk pärla” 

Men turisterna som besöker Lesbos hamnar också mitt i flyktingkatastrofen som utspelar sig vid medelhavet.

Under juni anlände i snitt 490 flyktingar per dag till Lesbos.

”Kom i gummibåt”

Roger Lundgren, 48, från Falun är på semester på ön tillsammans med sin sambo. I helgen blev han vittne till hur flykten från krig tvingar människor att ta till desperata metoder för att korsa havet och ta sig till Europa.

– Vid 04-tiden kom en liten gummibåt i land vid stranden med 15 människor ombord, både vuxna och barn, den minsta kan inte varit mer än ett år, säger han.

Roger berättar att de som anlände den natten direkt togs om hand av polisen. Morgonen efter när han var nere vid vattnet såg han den lilla båten som tagit flyktingarna över Medelhavet vid strandkanten.

– Den var sönderskuren och det flöt saker i vattnet, bland provisoriskt gjorda flytvästar flöt en napp runt, säger Roger.

– Det var en sån grej som verkligen fastnade.

”Känns makabert”

Han berättar att på ön sägs det att flyktingarna betalar 1 000 dollar, drygt 8 500 kronor, för att få komma ombord på gummibåtarna.

– Jag har rest en del och har sett fattigdom, men det här är något annat. Att se människor som offrar livet för att komma hit samtidigt som vi turister ligger på stranden, det är paradoxalt, säger han.

– Det känns makabert.

Över 1 900 har dött

Grekland och Italien är satta under hård press av den ström av migranter som försöker ta sig till Europa på flykt undan konflikter och fattigdom i Afrika och Mellanöstern, skriver TT. Över 1 900 migranter har hittills i år dött under den riskfyllda färden över Medelhavet, enligt FN:s beräkningar.

Flera resebolag har under sommaren börjat erbjuda sina resenärar att ta med sig ett extra kläder, hygienartiklar och annat de vill lämna kvar.

– Vi fick frågan av en kund på Facebook i juni som skulle åka till Kos. Nu erbjuder vi alla som reser med våra flyg till de grekiska öarna och även till Sicilien att ta med tio extra kilo för att lämna kvar på ön, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Apollo erbjuder samma sak för resenärer till Kos. Ving erbjuder 20 kilo extrabagage för resenärer till Kos och Lesbos sedan mitten av juni.

Följ ämnen i artikeln