Nordkoreas militär hårdsatsar – på nätattacker

Publicerad 2015-05-31

Kim Jong-Un

Kim Jong-Uns sex tusen hackare är ett jättehot mot västvärlden, enligt en avhoppare.

– Landets cyberattacker kan förstöra städer och döda människor, säger professorn Kim Heung-Kwang.

Nu attackerar Nordkorea omvärlden – på nätet. Kim Jong-Uns regim har runt sex tusen militära datorhackare, som skulle kunna förstöra infrastruktur – och döda människor, berättar den koreanska teknologiexperten Kim Heung-Kwang som flytt landet 2004.

– Anledningen till att Nordkorea har trakasserat andra länder är att visa att man har kapacitet för cyberkrig, säger han till BBC.

– Deras cyberattacker kan få samma effekter som vanlig krigsföring, att döda människor och förstöra städer.

Många mejl läckte

Innan Kim Heung-Kwang flydde till Sydkorea jobbade han i 20 år som professor på Hamheungs Datorteknologiska Universitet. Därifrån fick de bästa studenterna jobb på landets ökända hackerenhet Bureau 121.

Enheten ska bland annat ha legat bakom fjolårets attack på Sony pictures, där tiotusentals mejl och dokument läckte ut från företagets servrar i samband med släppet av komedin ”The interview”, som handlade om en mordplan på Kim Jong-Un. Kim Heung-Kwang har fortfarande kontakt med personer som har god insyn i landets nätkrigsföring.

Varnar västvärlden

– Storleken på cyberattacksenheten har ökat markant och har nu uppemot 6 000 anställda, säger Kim Heung-Kwang. 

Han uppskattar att mellan 10 och 20 procent av regimens militära budget går till operationer online. Nu vill han varna västvärlden att ta hotet på allvar – och uppmanar till att bestraffa hackarna hårdare.

– Vi behöver samla bevis för Nordkoreas cyberterrorism och rapportera dem till FN:s råd för mänskliga rättigheter och andra organ.

Tidigare i år anklagade den sydkoreanska regeringen Nordkorea för att ha hackat landets vatten- och kärnkraftverk.

– Kärnkraftverket utsattes kanske inte av attacken, men om datasystemet som kontrollerar kärnkraftsreaktorn blivit utsatt så skulle konsekvenserna kunnat bli ofattbart enorma och orsaka omfattande skada, säger Kim Heung-Kwang.

Liv kan stå på spel

Nordkoreaexperten Martyn Williams följer landets tekniska utveckling nära och bekräftar hotet.

– Det är tänkbart att hackers skulle kunna försöka med någonting och liv skulle kunna stå på spel, säger han till BBC, men lägger till:

– Det är viktigt att understryka att detta är teoretiskt och möjligt även för icke-nordkoreanska hackers.

För två år sedan attackerades sydkoreanska radio- och tv-stationer i vad Williams kallar ”ett försök att försätta landet i förvirring”.

– Om tv:n hade svartnat och bankomaterna hade slutat fungera så hade folk kunnat få panik, säger han.

Följ ämnen i artikeln