Kvinna stångad av ko - allvarligt skadad

Publicerad 2015-10-02

Nationalparken i Stenshuvud.

En kvinna stångades av en ko i Stenshuvuds nationalpark i Skåne.

Hon är nu inlagd på sjukhus med allvarliga skador.

– Det är en oerhört tråkig händelse. Vi känner starkt för kvinnan som är en återkommande besökare i nationalparken, säger Fredrik Ståhlberg, chef på Stenshuvuds nationalpark, i ett pressmeddelande.

Det var i går eftermiddag som kvinnan rastade sin hund i Stenshuvud nationalpark i Skåne. Fredrik Ståhlberg, chef på Stenshuvuds nationalpark, berättar att kvinnan promenerade genom en betesmark i södra änden av parken, med hunden kopplad.

Kvinnan har uppgett att hon höll sig på betryggande avstånd från en flock betesdjur men att hon stötte på en ung kalv, tre-fyra dagar gammal, som låg dold bakom en buske.

Uppfattade kvinnan som ett hot

Kalven blev skrämd och sprang iväg. Kon till kalven uppfattade kvinnan med hunden som ett hot och stångade in kvinnan i ett snår.

Kvinnan stångades sedan ytterligare en gång, enligt ett pressmeddelande från nationalparken

– Det är en oerhört tråkig händelse. Vi känner starkt för kvinnan som är en återkommande besökare i nationalparken. Hon är van att möta våra betesdjur och vet att man ska gå på tryggt avstånd runt flocken, speciellt när man har hund. I det här fallet har hon haft en fruktansvärd otur, säger Fredrik Ståhlberg, chef på Stenshuvuds nationalpark.

Nya varningsskyltar

Den skadade kvinnan kunde själv larma 112, enligt uppgift från nationalparken.

– Två ambulanser kom till nationalparken, men hade svårt att hitta platsen. Då kontaktades Naturum och vår personal assisterade med en sexhjuling och vagn för att transportera ut kvinnan. Enligt familjen är hon allvarligt skadad, säger Fredrik Ståhlberg.

Enligt uppgift finns det varningsskyltar i nationalparken som informerar besökarna att hålla sig på säkert avstånd från djuren, och att gå runt flocken, särskilt om man har hund med sig.

Efter händelsen har ytterligare en varningsskylt satts upp vid det aktuella hägnet.

Kon har undersökts, men framstår inte som aggressiv, enligt pressmeddelandet från Stenshuvud.

Följ ämnen i artikeln