Åsa Romson ersätter inte Stefan Löfven

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

Åsa Romson är vice statsminister men ändå inte ställföreträdande när Löfven är frånvarande.

Statsminister Stefan Löfven fördes till sjukhus på grund av sjukdom i torsdags.

Vice statsminister Åsa Romson ersätter inte Löfven vid frånvaro, skriver Dagens Nyheter.

– Eftersom ingen särskild ställföreträdare utsetts är det det av de tjänstgörande statsråden som har tjänstgjort längst som fullgör hans uppgifter, säger statssekreterare Hans Dahlgren (S) till tidningen.

Frågan om Löfvens ersättare aktualiserades under torsdagen då statsministern blev sjuk och fördes till sjukhus.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev Löfven akut illamående och svimmade när ett SAS-plan, på väg till Umeå, hade lämnat gaten vid Arlanda.

Statsministern ska ha burits ut på bår till en väntande ambulans som sedan förde honom till sjukhus.

Löfven kunde senare samma dag lämna sjukhuset och gav fotograferna tummen upp när han kom till Sagerska palatset.

– Han verkar må bra, eller vara på bättringsvägen i varje fall, sa hans pressekreterare Anne Ekberg då.

Wallström ersätter vid frånvaro

Nu skriver Dagens Nyheter, DN, att utrikesminister Margot Wallström (S) är den som ersätter Stefan Löfven i regeringen när statsministern inte kan närvara.

Inte vice statsminister Åsa Romson (MP), som hennes titel kan antyda. I stället för att den ska ha en praktisk betydelse är den i Romsons fall endast av representativt värde, bekräftar en S-källa för Aftonbladet.

– Det var aldrig aktuellt att hon skulle bli ställföreträdare. Det bestämdes i samband med regeringsbildandet, säger källan.

Fick aldrig frågan

Enligt uppgifter till DN ville S-ledningen inte att Romson skulle leda landet vid en eventuell krissituation.

Eftersom Löfven inte utsett någon ställföreträdare är det enligt  grundlagen det statsråd som varit i tjänst längst, i det här fallet Margot Wallström, som kliver in som ersättare.

– Stefan Löfven har inte utsett någon ställföreträdare. Eftersom ingen särskild ställföreträdare utsetts är det det av de tjänstgörande statsråden som har tjänstgjort längst som fullgör hans uppgifter, säger Hans Dahlgren (S), statssekreterare i statsrådsberedningen, till DN.

För DN bekräftar Åsa Romson att det inte fanns några förfrågningar från S om en ställföreträdarpost. Enligt henne var det viktigare för Miljöpartiet att ”få tydliga ansvarsområden och en samarbetsregering”. 

Följ ämnen i artikeln