”Talibaner använder mänskliga sköldar”

Publicerad 2015-09-30

Nato skickar specialförband till Kunduz

Våldsamma strider fortsätter att rasa i Kunduz i norra Afghanistan.

Nato har genomfört två flyganfall sedan i går och även skickat specialstyrkor till staden.

– Talibanerna använder invånarna som mänskliga sköldar, säger presidenten Mohammad Ashraf Ghani.

Det var i måndags som talibanerna lyckades driva de afghanska säkerhetsstyrkorna på flykt ut ur centrala delar av provinshuvudstaden Kunduz.

Offensiven ses som den största framgången för den extrema islamiströrelsen sedan den tvingades från makten 2001.

Striderna om kontroll över Kunduz är nu inne på dag tre och talibanerna uppges ha gjort ett försök att ta över flygplatsen, men stoppats av Nato-flyg.

Specialstyrka

Afghanistans militära underrättelsetjänst säger att en högt uppsatt talibanledare dödades i attacken, men uppgiften förnekas av talibanerna.

Nato har skickat en specialstyrka till Kunduz för att bistå Afghanistans militär i striderna. Enligt nyhetsbyrån AFP är det soldater från USA, Storbritannien och Tyskland. Exakt vilket uppdrag Nato-styrkan ska ha i Kunduz är inte känt.

”Mänskliga sköldar”

Enlighet afghanska försvarsministeriet ska Kunduz polishögkvarter och fängelse ha återerövrats, men ett ögonvittne säger till BBC att även talibanerna har nåtts av förstärkningar.

Invånare i Kunduz försöker nu att fly för att sätta sig i säkerhet, men samtidigt kommer uppgifter om att talibanerna inte tillåter människor att lämna sina hem.

– Talibanerna använder invånarna som mänskliga sköldar, sa presidenten Mohammad Ashraf Ghani i ett uttalande om läget.

– Vi är en ansvarstagande regering, så vi kan inte genomföra flyganfall mot bostäder med civila människor i.

Stanna i landet

Nu höjs fler röster om att USA och Nato åter måste förstärka truppnärvaron i Afghanistan. USA har knappt 10 000 soldater på plats i landet, men de har främst rådgivande funktioner.

Nästa vecka ska chefen för de amerikanska styrkorna, general John F. Campbell, prata inför kongressen om säkerhetsläget i Afghanistan. Han väntas framföra synpunkten att USA bör bromsa tillbakadragandet av militärer från Afghanistan.