Miljoner till barn med cancer

Publicerad 2015-05-17

– Forskningen på Sahlgrenska får stora anslag

4,5 miljoner kronor. Så mycket får forskaren Marie Kalm vid Sahlgrenska akademin – för att kunna minska strålskadorna på barn som får cancerbehandling.

– Det här stödet är i princip avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt projekt, säger hon till Göteborgs-Posten.

Barncancerfonden betalar ut 4,5 miljoner kronor och pengarna ska användas till att undersöka hur man kan minimera hjärnskadorna hos barn som får strålbehandling. Det skriver Göteborgs-Posten i dag.

Forskaren Marie Kalm vid Sahlgrenska akademin som tar emot pengarna berättar att de är avgörande för den fortsatta forskningen. Studierna är särskilt viktiga när det gäller barn vars hjärnor fortfarande är under utveckling.

– Barn som fått strålbehandling kan få biverkningar som uppkommer långt efter att behandlingen avslutats, säger Marie Kalm till GP.

"Kan få problem med vänner"

De skador som barnen kan få är kognitiva problem, inlärningssvårigheter och problem med minnet.

– Det innebär att de här barnen kan få problem i skolan och med vänner, säger Marie Kalm till GP.

Tack vare det nya anslaget kan forskningsprojektet, som har som mål att bättre kunna anpassa strålbehandlingen och ta fram skyddande behandlingar, att kunna fortsätta i fyra år till.