Bråttom att stärka bevisen mot de häktade

Publicerad 2015-06-16

SKÖVDE. Två bröder har häktats som misstänkta för delaktighet i mordet på Lisa Holm, 17, och den äldre broderns hustru för skyddande av brottsling.

Nu har utredarna bara dagar på sig för att kunna bevisa att de är skyldiga.

– Vi har inte fått några bindande tekniska bevis, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm.

En efter en fördes de tre personer som misstänks ligga bakom Lisa Holms död in i säkerhetssalen i Skaraborgs tingsrätt. De var klädda i likadana mörkblå mjukiskläder och badtofflor. Ögonen var trötta. I de samlade ansiktsdragen syntes inte mycket av känslor.

Häktningsförhandlingarna blev långdragna i Skaraborgs tingsrätt på tisdagseftermiddagen. Men efter flera timmar av överläggningar stod det klart.

Åklagaren: Jag är nöjd

Tingsrätten håller med åklagaren: det går att på sannolika skäl misstänka att de två litauiska bröderna ligger bakom mordet på Lisa Holm, 17, som försvann i Blomberg förra söndagen och hittades död sent i fredags kväll. Därför häktades de.

– Jag är naturligtvis nöjd med att tingsrätten har delat min bedömning till allra största del, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm i en intervju med Aftonbladet efter förhandlingarna.

Den äldre broderns hustru häktades som skäligen misstänkt för skyddande av brottsling. Det blev alltså till den lägre misstankegraden – trots att åklagaren menade att hon borde vara misstänkt på sannolika skäl.

– Det här är ett tidigt skede i utredningen, och det är en bedömningsfråga om det är sannolika skäl eller om hon ska vara skäligen misstänkt. Tingsrätten lade sig på den lägre nivån, säger Lars-Göran Wennerholm till Aftonbladet.

Stängda dörrar

Förhandlingarna ägde rum bakom stängda dörrar och samtliga deltagande har belagts med stränga yppandeförbud, vilket betyder att de inte får säga någonting om vad som hände eller sades i rättssalen.

Men trots det så är det ingen hemlighet att polisens och åklagarens febrila arbete behöver fortsätta de närmaste dagarna.

För några bevis som binder de två bröderna till mordet – och kvinnan till det hon anklagas för – finns helt enkelt inte, enligt åklagaren själv. Polisen är inte ens säker på när Lisa Holm dog. I tingsrätten beskrev åklagaren att det har hänt någon gång mellan den sjunde och tolfte juni.

– Vi har inte fått några bindande tekniska bevis. Det är en sammanvägning av uppgifter som gör att jag höjer misstankegraden till sannolika skäl, sa han till Aftonbladet inför häktningsförhandlingarna.

Och de närmaste dagarna gäller det att få fram bevisen, och det snabbt. För redan om en vecka måste åklagare Lars-Göran Wennerholm kunna visa att mistankarna mot kvinnan har stärkts. Annars släpps hon.

”Mycket som återstår”

För de mordmisstänkta bröderna gäller två veckor till häktningarna behöver omprövas.

– Det är ett svårt brott och det är bara några dagar vi har haft utredning på detta, säger han till den samlade pressen efter häktningsförhandlingarna.

Man har skickat in mycket material på analys, men inte fått resultaten än, säger åklagaren till Aftonbladet. En av de avgörande saker som det fortfarande saknas resultat från är obduktionen av Lisa Holms kvarlevor, enligt Lars-Göran Wennerholm.

– Det är mycket som återstår. Utredningen får fortsätta så får vi se vad den ger.

Kommer du kunna väcka åtal om två veckor?

– Det tror jag inte.

Följ ämnen i artikeln